c S

Trump pod točo kritik skušal popraviti polomijo iz Helsinkov

18.07.2018 07:30 Washington, 17. julija (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je pred srečanjem z republikanskimi kongresniki o davčnih olajšavah danes skušal popraviti vtis z vrha z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom v Helsinkih, zaradi katerega je bil v domovini deležen ostrih kritik. Kot je dejal, se je na tiskovni konferenci zmotil glede ene besede.

Na Trumpa se je v ZDA vsula doslej največja toča kritik, ker je s Putinom ob strani dejal, da ne vidi nobenega razloga, zakaj bi se Rusi vpletali v volitve 2016 in zatrdil, da verjame Putinu, ko to zanika. S tem je po mnenju tako republikancev kot demokratov izdal celotno obveščevalno skupnost ZDA, ki je ugotovila, da je Putin naročil vpletanje v volitve na strani Trumpa.

Po zmerjanjih, da je izdajalec, poniglavec in še kaj hujšega, je Trump danes dejal, da je opazil težavo v zvezi z njegovo izjavo in sprva mu ni bilo jasno, za kaj gre, pa je šel pogledat prepis novinarske konference in ugotovil, da je v bistvu nameraval povedati, da ne vidi nobenega razloga zakaj ne bi bila Rusija tista, ki se je vpletala v volitve.

Tej razlagi nihče ne verjame, saj je tudi potem, ko je domnevno pogledal prepis, voditelju televizije Fox News Seanu Hannityju v bistvu ponovil to, kar je povedal na Finskem. Pojasnilo, da se je pač nehote zmotil, je podal šele, ko je letelo nanj z vseh strani in ni našel zaveznikov.

Trumpovo pojasnilo bo prišlo prav njegovim podpornikom, ki ga želijo braniti v javnosti, a ga doslej niso mogli. Ameriške televizije so namreč poročale, da niso mogle najti niti enega republikanca, ki bi prišel javno branit Trumpovo novinarsko konferenco s Putinom.

Trump je danes zatrdil, da ima popolno zaupanje v ameriške obveščevalne agencije, ki jih vodijo njegovi ljudje, in ponovil obtožbo na račun vlade predsednika Baracka Obame, da ni že pred volitvami storila nič proti ruskemu vpletanju v volitve, za katerega naj bi vedela.

Kriv je torej Obama, ker je bil tiho pred volitvami in ni škodoval Trumpovi kampanji, tako kot je FBI škodoval kampanji demokratke Hillary Clinton. "Mislili so, da bo zmagala Clintonova in niso storili ničesar," je dejal Trump. V tem ima popolnoma prav, čeprav je bil razlog za molk preprečiti Trumpove obtožbe, da se Obamova vlada vpleta v volitve na strani Clintonove.

Čeprav je izrazil popolno zaupanje v obveščevalne agencije, si Trump ni mogel pomagati, da ne bi ponovil trditve iz časa pred volitvami, da se je lahko v volitve vpletal kdorkoli, med drugim debeluh iz New Jerseyja, ki ne more iz postelje. "Lahko bi bil kdorkoli," je ponovil nekaj sekund zatem, ko je dejal, da verjame obveščevalcem, ko trdijo, da je bila to Rusija.

Svojo turnejo po Evropi je označil za izjemen uspeh in dejal, da članice zveze Nato zaradi njega močno povečujejo porabo. Za lastne besede, s katerimi je med drugim britansko premierko Thereso May obtožil nesposobnosti pri izvajanju brexita, Evropo pa za sovražnico ZDA, pa je okrivil medije.

"Ni res, da bi bile napetosti. Ko sem odpotoval, so bili vsi veseli," se je zareklo Trumpu, katerega izjavo je vmes prekinil tudi izpad elektrike.