c S

Šarčevi koraki po umiku NSi niso znani, Janša k sodelovanju kliče tiste, ki zadnji mandat niso vladali

17.07.2018 15:44 Ljubljana, 17. julija (STA) - Na političnem parketu odmeva odločitev NSi o umiku iz koalicijskih pogajanj pod okriljem LMŠ. Kako bodo v LMŠ ravnali, niso razkrili, navedli so le, da je na potezi Janez Janša. Ta se je medtem znova srečal z NSi, iz njegove SDS pa so sporočili, da nerazrešeni problemi zadnjega mandata k sodelovanju še posebej kličejo tiste, ki v njem niso vladali.

Izvršilni odbor NSi je namreč v ponedeljek zvečer sklenil, da se kljub napredku, ki so ga dosegli v koalicijskih pogajanjih šesterice strank pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca, iz teh umika. Razlog za umik po besedah predsednika NSi Mateja Tonina ni koalicijska pogodba, ki so jo v precejšnji meri uskladili, pač pa dvom v stabilnost in trajnost koalicije šestih strank. Odločitev sicer velja le za prvi krog iskanja mandatarja, o vsakem naslednjem krogu pa bodo presojali ločeno.

Predstavniki NSi so se danes že sestali s predstavniki SDS in nadaljevali pogovore o sodelovanju. Iz SDS so po pogovorih sporočili, da "nerazrešeni razvojni in strukturni problemi zadnjega mandata k sodelovanju še posebej kličejo parlamentarne stranke, ki niso sodelovale v upravljanju države v obdobju 2014-2018".

V SDS so tudi podprli v ponedeljek predstavljeno stališče NSi, da sta prvi dve stranki po rezultatu še posebej odgovorni za oblikovanje nove vlade.

Napovedali so tudi, da bodo danes poslali NSi programski del osnutka koalicijske pogodbe za mandat 2018-2022. Stranki sicer podpirata pobudo za dopolnitev obstoječega volilnega sistema, po kateri bi preferenčni glas volivca neposredno odločal o izvolitvi poslanca, so še navedli v SDS.

Iz LMŠ pa so po ponedeljkovi napovedi, da si bodo po umiku NSi iz koalicijskih pogajanj pod njihovim vodstvom vzeli čas za premislek o tem, kako naprej, danes sporočili, da odločitev NSi spoštujejo. V skopem odzivu so dodali tudi, da dosedanja pogajanja ocenjujejo kot konstruktivna, saj so v petih tednih dosegli velik napredek pri usklajevanju koalicijske pogodbe.

V nekaterih za zdaj nesojenih koalicijskih partnericah so prepričani, da umik NSi ni dokončen in da pogajalska zgodba šestih strank ni končana. "V tednu, ko pričakujemo več podobno odmevnih sporočil, bomo vsi, ki smo dobili zaupanje volivcev, gotovo opravili premislek o tem, kako lahko prispevamo k nadaljnjemu stabilnemu razvoju naše države in družbe," so v pisnem odzivu na odločitev NSi zapisali v SMC.

Vodja poslanske skupine SAB Marko Bandelli pa je v izjavi za medije pojasnil, da je treba počakati, kaj se bo zgodilo v prvem krogu iskanja mandatarja. Prepričan je, da je bilo med šesterico strank, ki so se pogajale, veliko skupnih točk, zato je prepričan, da to ni zadnje, kar so rekli v NSi. Bandelli je ponovil, da se v SAB z Janšo ne bodo pogajali, dokler ne bodo končana pogajanja, ki jih vodi predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Na vprašanje, ali je čas, da Šarec za skupno mizo s predstavniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS povabi tudi predstavnike Levice, je Bandelli odgovoril, da je to Šarčeva stvar. "Mislim, da je korektno, da povabi tudi njih. Mi nimamo nič proti, pomembna so izhodišča in kaj se bodo dogovorili," pa je pojasnil svoje mnenje.

V Levici pa izstop NSi iz koalicijskih pogajanj s Šarcem ocenjujejo kot pozitiven. Na vprašanje, ali so sami pripravljeni vstopiti v pogajanja, je koordinator stranke Luka Mesec odvrnil, da bodo počakali na klic oziroma ponudbo. Ob tem je namignil na portugalski scenarij, kjer je levica podpornik manjšinske sredinske vlade.

Kot je spomnil Mesec, NSi zagovarja "amerikanizacijo zdravstva, privatizacijo in nižanje davkov". Ključno vprašanje po njegovih besedah pa je, ali so to res samo politike NSi ali nekaj, kar druži NSi in ostale sredinske stranke.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti pa je za STA pojasnil, da je izstop NSi iz pogajanj pričakoval, saj da je Tonin trezen in pameten politik, ki je ugotovil, da v družbi LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB ne bo mogoče prispevati k reševanju Slovenije. Obenem je ocenil, da je tudi Šarec dovolj pameten in trezen politik, da bo videl, da je edina možnost za Slovenijo in zagotovilo, da bo vlada trajala štiri leta, koalicija med SDS, NSi, LMŠ in SNS.

Predsednik SD Dejan Židan se bo na aktualno povolilno dogajanje odzval ob robu današnje seje predsedstva stranke, v DeSUS pa so pojasnili, da se na odločitev o umiku NSi ne bodo odzvali.

Urednika Rok Čakš in Tanja Starič pa sta že ocenila, da je odločitev NSi o umiku iz pogajanj s šesterico strank pod okriljem LMŠ, ki po pojasnilih NSi velja za prvi krog, dokončna in si v naslednjih krogih ne bodo premislili.

Odločitev NSi je bila za urednico na Radiu Slovenija Staričevo logična, saj NSi ni nikoli skrivala, da se pogovarja tudi z Janšo in da bi ji bila ljubša desnosredinska vlada. Urednik spletnega portala Domovina Čakš pa ocenjuje, da je odločitev NSi posledica treznega in ideološko neobremenjenega razmisleka o tem, kaj bi sodelovanje NSi v tej vladi pomenilo.

Oba menita, da se bo stopnjeval pritisk na stranke, da oblikujejo koalicijo, saj da si tudi stranke ne želijo ponovnih predčasnih volitev.