c S

Izrael v šolah prepovedal do vojske kritična predavanja

17.07.2018 13:17 Tel Aviv, 17. julija (STA) - Izrael je v ponedeljek sprejel zakon, ki ministru za izobraževanje Naftaliju Benetu podeljuje pravico, da v šolah prepove nastope organizacij, ki delujejo proti izraelskim vojakom. Nevladna organizacija nekdanjih vojakov, ki opozarja na aktivnosti vojske proti Palestincem, je zakon označila kot omejevanje pravice do svobode govora.

Zakon, ki so ga sprejeli s 43 glasovi za in 24 proti, podeljuje ministru za izobraževanje pravico, da skupinam, ki "spodkopavajo izobraževalni sistem ali delujejo proti izraelskim vojakom" prepove obiske ali predavanja na šolah. Zakon omogoča tudi prepoved delovanja organizacij, ki promovirajo sodne postopke proti izraelskim vojakom zunaj Izraela, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Osrednja tarča zakona je nevladna organizacija Breaking the Silence, v kateri so nekdanji izraelski vojaki, ki opozarjajo na aktivnosti vojske na Zahodnem bregu in na območju Gaze. Soustanovitelj organizacije Jehuda Šaul je sporočil, da v izraelski zakonodaji še nikoli niso tako strogo omejili svobode izražanja na podlagi političnega prepričanja. Dodal je, da je njen namen nadaljevanje zasedbe palestinskih ozemelj in gradnje judovskih naselbin.

Organizacija je objavila že več kot 1000 pričevanj anonimnih vojakov glede domnevnih kršitev v času njihovega služenja. Med drugim organizirajo predavanja v izraelskih šolah in po svetu.