c S

ZN pozivajo Avstralijo, naj preneha ločevati migrantske družine

17.07.2018 14:00 Ženeva, 17. julija (STA) - Združeni narodi so danes pozvali Avstralijo, naj preneha ločevati migrantske družine. ZN so se tako odzvali na odločitev avstralskih oblasti, da soproga ženske, ki so ji priznali begunski status, izženejo v Šrilanko. Ob tem so ZN opozorili, da je njegova partnerka čez noč ostala sama z njuno 11 mesecev staro hčerko.

V skladu z obstoječo avstralsko zakonodajo izgnani tudi ne bo mogel pridobiti kratkoročnega vizuma, na podlagi katerega bi lahko obiskal svojo družino v Avstraliji, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je opozoril Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) so tovrstni ukrepi v nasprotju s temeljno pravico do združitve družin kot tudi s temeljnimi načeli dobrobiti otroka.

Avstralska politika obravnave migrantov, ki od leta 2013 dalje prosilce za azil odvrača, da bi vstopili v državo in jih namešča v oddaljena taborišča za beguncev v Nauruju in Papui Novi Gvineji, je že dlje časa deležna kritik UNHCR. Ta je danes ponovno opozoril, da je tovrstna politika povzročila številne ločitve begunskih družin, saj tistim, ki prek morja dosežejo Avstralijo, onemogoča, da bi bili skupaj s svojimi družinskimi člani, ki so že v državi.

Do ločitve družin prihaja tudi v primerih, ko zakonce ali starše iz zdravstvenih razlogov, vključno zaradi poroda, premestijo iz Nauruja v Avstralijo, so še opozorili pri UNHCR.