c S

Razmere kličejo k sodelovanju zlasti stranke, ki niso vladale v zadnjem mandatu

17.07.2018 13:46 Ljubljana, 17. julija (STA) - Delegaciji SDS in NSi sta danes nadaljevali pogovore o sodelovanju. Iz SDS so po pogovorih sporočili, da "nerazrešeni razvojni in strukturni problemi zadnjega mandata k sodelovanju še posebej kličejo parlamentarne stranke, ki niso sodelovale v upravljanju države v obdobju 2014-2018".

"SDS podpira stališče NSi, predstavljeno na ponedeljkovi novinarski konferenci, da sta prvi dve stranki po rezultatu še posebej odgovorni za oblikovanje nove vlade," so na svoji spletni strani še zapisali v SDS po pogovorih predstavnikov obeh strank pod vodstvom predsednikov Janeza Janše in Mateja Tonina.

Dodali so še, da "obe stranki delita stališče o politiki odprtih vrat in potrebnosti dialoga med vsemi parlamentarnimi strankami"

Kot so napovedali, bo SDS še danes poslala NSi programski del osnutka koalicijske pogodbe za mandat 2018-2022. Stranki sicer podpirata pobudo za dopolnitev obstoječega volilnega sistema, po kateri bi preferenčni glas volivca neposredno odločal o izvolitvi poslanca, so še navedli v SDS.

NSi se je s SDS srečala po tistem, ko je izvršilni odbor stranke v ponedeljek zvečer sklenil, da se kljub napredku, ki so ga dosegli v koalicijskih pogajanjih šesterice strank pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca, iz teh umika.

Razlog za umik po Toninovih besedah ni koalicijska pogodba, ki so jo v precejšnji meri uskladili, pač pa dvom v stabilnost in trajnost koalicije šestih strank. Odločitev sicer velja le za prvi krog iskanja mandatarja, medtem ko bo vsak naslednji krog izvršilni odbor NSi o koalicijskem sodelovanju presojal ločeno.