c S

Izredna seja DZ o predlogu zakonu za zaščito NLB v četrtek

17.07.2018 13:55 Ljubljana, 17. julija (STA) - Kolegij DZ je danes sklenil, da bo DZ po nujnem postopku obravnaval predlog zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB. Izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali predlog zakona, se bo začela v četrtek ob 12. uri.

Postopku nujne obravnave zakona je danes na kolegiju DZ nasprotovala Levica. Po mnenju namestnice vodje poslanske skupine Levice Nataše Sukič se gre s tem zakonom "na glavo" in to celo v času medvladja. Kot je ocenila, je "na glavo" tudi privatizacija NLB in bi bilo treba o tem ponovno premisliti, preden se vlečejo škodljive poteze.

Predlog zakona bo pred sejo DZ v sredo obravnaval skupni odbor. Ta je danes razširil predlog dnevnega reda s to točko, so sporočili iz DZ.

Predlog zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB pred učinki sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog LB je vlada sprejela v petek. Kot je dejala generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, želi vlada s tem zakonom preprečiti negativne posledice za državo.

Ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman pa jo je dopolnila, da želijo z zakonom po eni strani zaščititi pred nezakonitimi izvršbami, ki jih je NLB deležna predvsem na Hrvaškem. Glede na to, da so hrvaška sodišča začela intenzivirati te postopke, je nevarnost izterjav vedno bolj realna, je dejala. Po drugi strani pa bi lahko neurejenost tega področja bistveno vpliva na kupnino v privatizacijskem postopku NLB, kar bi lahko imelo pomembne finančne posledice za državo, je dodala.

Kolegij DZ je danes na predlog državnega sveta tudi sklenil, da se predlog novele zakona o stvarnem premoženju in samoupravnih lokalnih skupnostih obravnava po skrajšanem postopku. Potrdili so še spremembe in dopolnitve pravilnika o mednarodni dejavnosti DZ.