c S

V zadevi Kemis gradbeni inšpektorat odločil v nasprotju z odločitvijo upravnega sodišča

16.07.2018 09:32 Ljubljana/Vrhnika, 16. julija (STA) - Potem ko je upravno sodišče v bitki za to, da bi bila Občina Vrhnika stranka v postopku gradbene inšpekcije, tehtnico nagnilo na stran občanov, jo je gradbeni inšpektorat v ponovnem odločanju spet obrnil h Kemisu. Sklenil je namreč, da vrhniška občina nima pravnega interesa, po katerem bi lahko postala stranka v postopku, poroča današnji Dnevnik.

Gradbena inšpektorica Barbara Pezdirc je odločila v nasprotju s tem, kar ji je naložilo upravno sodišče. To je v svoji majski sodbi občini priznalo pravni interes in odločitev podkrepilo z zapisom, da gre za "specifično situacijo, ko se v inšpekcijskem postopku ugotavlja, ali je za sanacijo v požaru poškodovanega objekta treba pridobiti gradbeno dovoljenje".

Inšpektorica je v jedru svojega sklepa pojasnjevala, zakaj ni upoštevala mnenja sodišča. Zapisala je, da je sicer vezana na razlago sodišča, a da lahko od nje odstopi, kadar se pojavijo utemeljeni razlogi, ki jih je našla, navaja časnik.

Bistveni del sodbe upravnega sodišča je izpodbijala s trditvijo, da v inšpekcijskem postopku, v katerega želijo vstopiti Vrhničani, sploh ne ugotavljajo, ali bi moral Kemis pridobiti gradbeno dovoljenje za sanacijska dela na objektu, ampak da nadzirajo le uporabo (saniranega) objekta v skladu z zakonom o graditvi objektov. In da inšpektorat v tem postopku prav tako ne ugotavlja, ali gre pri sanaciji za nezakonito gradnjo.

Tako inšpektorat po navedbah Dnevnika ni podal mnenja o vprašanju, ali je Kemis upravičeno brez gradbenega dovoljenja obnavljal poškodovano stavbo. Ob tem časnik pojasnjuje, da ko gre za poseg v konstrukcijo zgradbe, kar so pri obnovi v Kemisu tudi storili, zakon veleva, da je treba pridobiti gradbeno dovoljenje. Pri tem pa dopušča nekatere izjeme. Med katere izjeme naj bi spadal Kemis, še vedno ostaja v zraku, navaja časnik.

V sklepu se je inšpektorica sicer dotaknila tega dela zakona, ko je razložila, da novega gradbenega dovoljenja ni treba pridobiti, ko gre za gradnjo objektov, v primeru, da se preprečijo oziroma zmanjšajo posledice neposredno grozečih naravnih in drugih nesreč. Vendar ni pojasnila, ali in zakaj te izjeme veljajo za Kemis.

Tako še vedno ni jasno, kakšno naravno nesrečo naj bi Kemis z gradnjo brez gradbenega dovoljenja preprečil. Prav tako ostaja nerazjasnjeno, ali za Kemis veljajo enaka pravila kot za občane, na primer za mikrobiologa Gorazda Pretnarja. Temu je še pred požarom v Kemisu zagorela hiša. Preden jo je lahko začel obnavljati, je moral pridobiti gradbeno dovoljenje, navaja Dnevnik.

Inšpektorica Barbara Pezdirc je svojo določitev podkrepila tudi z argumentom, da je občina pravni interes lahko že izkazala, ko je Kemis pred leti pridobival gradbeno dovoljenje. In da zato ni razloga, da bi svoj interes ščitila tudi v inšpekcijskem postopku, saj ta dva postopka nista odvisna drug od drugega. Po njenem mnenju ima občina le interes do seznanitve s potekom postopka in ugotovitev inšpektorja.

Toda Vrhničani bodo verjetno nadaljevali s tem bojem. Civilna iniciativa Eko Vrh je že napovedala, da bo od občine zahtevala pritožbo. Ta je v 15 dneh možna na ministrstvo za okolje in prostor, še poroča časnik.

Medtem so na občini že napovedali pritožbo. Kot je danes za STA dejal župan Občine Vrhnika Stojan Jakin, so odvetniški družbi, ki zastopa občino v tem primeru, že podali zahtevo za vložitev pritožbe, ki bo tako po županovih napovedih vložena v roku. Sicer pa so na občini v ponovnem odločanju pričakovali drugačno odločitev gradbene inšpekcije, tako da so nad odločitvijo in obrazložitvijo inšpekcije "rahlo razočarani", je še dejal Jakin.