c S

Tudi v času počitnic v DZ pričakovati pestro dogajanje

16.07.2018 19:29 Ljubljana, 16. julija (STA) - Čeprav so se po koledarju začele t. i. parlamentarne počitnice, dogajanje v DZ letos ne bo povsem zamrlo. Po poslovniku DZ namreč od 15. julija do konca avgusta ne razpisujejo rednih sej DZ, lahko pa DZ zaseda na izrednih. To je zaradi odločanja o mandatarju letos v tem času tudi pričakovati, nekaj delovnih teles pa se bo sestalo že ta teden.

Kot je že prejšnji teden pojasnil predsednik DZ Matej Tonin, to, da se v poletnem času ne razpisuje rednih sej DZ, ne pomeni, da ne bo izrednih. "Vodjem poslanskih skupin sem zato na posvetu svetoval, naj poslancev ne pošiljajo na dopuste, ker nas julija in avgusta čakajo pogosta zasedanja DZ, in sicer zaradi ustavnih in drugih rokov, ki jim je treba slediti," je pojasnil.

Poslanci bodo tako svoje dopuste prilagajali povolilnemu dogajanju po junijskih volitvah, v tem tednu se tudi nadaljujejo dogovori in usklajevanja o mandatarskem kandidatu in oblikovanju vladne koalicije. Predsednik zmagovalne SDS Janeza Janša, ki je sicer preklical za danes in v torek napovedane pogovore s predsedniki parlamentarnih strank, mora do četrtka predsedniku republike Borutu Pahorju sporočiti, ali je pripravljen sprejeti ponujeno kandidaturo za mandatarja.

Te dni pa se prav tako nadaljujejo usklajevanja o koalicijski pogodbi pod okriljem LMŠ, strokovne delovne skupine iz LMŠ, SD, SMC, Levice, SAB in DeSUS se namreč dogovarjajo še o nekaterih odprtih zadevah po tistem, ko so v soboto na maratonskih pogajanjih koalicijsko pogodbo v večji meri uskladili. O predlogu koalicijske pogodbe bodo danes govorili tudi na izvršilnem odboru NSi, kdaj pa se bodo znova sestali predsedniki šesterice strank, pa še ni jasno. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je sicer danes odšel na dopust.

Večinoma pa v poslanskih skupinah napovedujejo, da daljšega dopusta za poslance letošnje poletje večinoma ne bo, saj morajo biti v pripravljenosti, za to pa prav tako potrebujejo podporo strokovnih delavcev. Kot so pojasnili za STA, je trenutno v posameznih poslanskih skupinah zaradi dopusta odstoten morda zgolj kakšen poslanec. "Vse je odvisno od dinamike dela v DZ in vsak poslanec ve, da se mora vrniti z dopusta v primeru seje DZ," so navedli v eni od poslanskih skupin. V več skupinah so napovedali, da bodo imeli tudi v tem tednu redna srečanja poslanskih skupin.

Prav tako so ta teden načrtovana zasedanja dveh delovnih teles. Skupni odbor bo na nujni seji v sredo obravnaval več predlogov stališč Slovenije do evropskih direktiv in uredb, do istih predlogov dokumentov se bo v petek opredelil tudi odbor za zadeve EU.

V torek pa bo kolegij predsednika DZ, na katerem bodo obravnavali predlog sprememb in dopolnitev pravilnika o mednarodni dejavnosti DZ ter predlog za obravnavo predloga novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti po skrajšanem postopku. Novelo, s katero bi občinam zagotovili pravno podlago za sprejem načrta ravnanja s stvarnim premoženjem za leto 2019, je predlagal državni svet.