c S

Turškega novinarja opozicijskega časnika oprostili obtožb vohunstva

17.07.2018 07:30 Ankara, 16. julija (STA) - Turško sodišče v Istanbulu je danes vodjo predstavništva vodilnega opozicijskega časnika Cumhuriyet, Erdema Güla oprostilo obtožb vohunstva zaradi poročanja časnika leta 2015, da je Turčija leto prej dobavila orožje skrajnežem v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turške oblasti so Güla skupaj s tedanjim odgovornim urednikom časnika Canom Dündarjem aretirale novembra 2015 zaradi poročanja, da naj bi Turčija dobavila orožje skrajnežem v Siriji.

Sodišče je maja 2016 zaradi razkritja državnih skrivnosti Güla obsodilo na pet let zapora, tedanjemu odgovornemu uredniku časnika Canu Dündarju pa je naložilo pet let in deset mesecev zaporne kazni. Na odločitev sodišča sta se nato pritožila in do konca pritožbenega postopka na najvišjem turškem prizivnem sodišču počakala na prostosti.

To je nato marca letos razveljavilo obe obsodbi. Sodišče je namreč menilo, da bi moral biti Gül oproščen obtožb, medtem ko bi moral Dündar dobiti strožjo kazen, in sicer do 20 let zapora.

Istanbulsko kazensko sodišče je nato na ponovnem sojenju njuna primera obravnavalo ločeno in Güla oprostilo, medtem ko sojenje Dündarju še poteka. Gül je še vedno zaposlen na časniku Cumhuriyet, medtem ko se je Dündar že kmalu po prvi obsodbi zatekel v Nemčijo, rekoč, da ne bo "postavil glave pod giljotino".

Dnevnik Cumhuriyet je maja 2015 na spletni strani poročal, da je turška obveščevalna služba januarja 2014 želela dostaviti orožje sirskim upornikom, med drugim tudi skrajnim skupinam, ko so pošiljko prestregle turške varnostne sile. Časnik je ob tem objavil tudi fotografije.

Aretaciji Güla in Dündarja sta veljala za prva primera aretacij novinarjev visokega profila v Turčiji. Turške oblasti so po neuspelem poskusu državnega udara 15. julija 2016 začele z množičnimi aretacijami novinarjev, kar je v mednarodni javnosti sprožilo kritike glede svobode medijev.