c S

Ameriški politiki obeh strank Trumpov nastop na novinarski konferenci s Putinom označili za sramoto

17.07.2018 07:30 New York, 16. julija (STA) - Odzivi ameriških politikov obeh strank na nastop predsednika ZDA Donalda Trumpa na skupni novinarski konferenci z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom so bili po uvodnem šoku ostri in neprizanesljivi, komentatorji pa pozivajo ključne osebnosti v Trumpovi vladi k odstopu iz protesta zaradi sramote, nekateri govorijo tudi o izdaji.

Demokratski senator iz Connecticuta Chris Murphy je tvitnil, da je bila celotna pot predsednika Trumpa po Evropi velik sredinec lastni državi. "Rusija je napadla našo demokracijo, nekaznovano pobija ljudi po svetu, osvojila je ozemlje suverene države in sestrelila letalo polno civilistov. Ampak Trump pravi, da sta odgovorni obe državi. To je nacionalna sramota," je tvitnil demokratski senator iz Oregona Ron Wyden.

Odzivajo se tudi nekateri republikanci in to ne s pohvalami. Senator Jeff Flake iz Arizone je tvitnil, da si ni mogel zamisliti, da bo doživel dan, ko bo ameriški predsednik stal na odru z ruskim in za rusko agresijo krivil Ameriko. "To je sramota," je tvitnil. Lindsey Graham iz Južne Karoline je bil malce bolj prizanesljiv in je tvitnil le, da je Trump zamudil priložnost, da od Putina zahteva odgovornost za vpletanje v volitve leta 2016 in ga posvari pred podobnim početjem v prihodnje.

Kar je najbolj razburilo politike in komentatorje v ZDA, ki niso docela na Trumpovi strani, je, da ameriški predsednik na vprašanje novinarja ameriške tiskovne agencije AP, ali verjame svojim obveščevalnim agencijam in preiskovalcem ali Putinu, ni odgovoril, da verjame svojim. "Nimam nobenega razloga, zakaj bi bila to Rusija," je odvrnil Trump glede vpletanja v ameriške volitve z vdiranjem v demokratske računalnike.

Posebni tožilec Robert Mueller je za to obtožil 12 članov ruske vojaške obveščevalne službe GRU. Putin je dejal, da bi lahko dovolil Muellerjevim preiskovalcem, da so prisotni, ko bodo ruski preiskovalci zasliševali obtožene, ampak ZDA morajo potem dovoliti enak dostop ruskim preiskovalcem, ki preganjajo poslovneža, ki v Rusiji ni plačal davkov, je pa namenil več sto milijonov dolarjev Hillary Clinton. Trump je ob tem veselo prikimaval.

Trump je že pred vrhom tvitnil, da je ameriška neumnost kriva za napete odnose z Rusijo. Med krivci je po Trumpovem prepričanju tudi "lov na čarovnice", kot označuje Muellerjevo preiskavo o ruskem vpletanju v volitve. Rusko zunanje ministrstvo je tvit poslalo naprej z dodatkom, da se z izjavo Trumpa strinjajo.

Na novinarski konferenci je Putin celo priznal, da si je želel zmage Trumpa proti Clintonovi, in zavrnil ugibanja o tem, da ima nekaj obremenilnega o Trumpu in ga vrti okrog prsta. Ob tem je dodal, da je bil včasih sam obveščevalec in ve, kako se streže tem zadevam.

"To je bizarno in povsem napačno. ZDA niso krive. Amerika želi dobre odnose z Rusijo, ampak Vladimir Putin in njegovi huligani so odgovorni za agresijo v slogu Sovjetske zveze. Ko naš predsednik igra igro izenačevanja, potem daje Putinu propagandno zmago," je sporočil republikanski senator iz Nebraske Ben Sasse.

"Nisem presunjen, ampak sem razočaran. Niti najmanj se ne strinjam s Trumpovo izjavo, da se Rusija ni vpletala v naše volitve," je dejal newyorški republikanski kongresnik Peter King in dodal, da bi bilo sodelovanje Rusije v Muellerjevi preiskavi nekaj takšnega, kot vključiti skrajno skupino Islamska država v delovno skupino za boj proti terorizmu.

"Nastop Donalda Trumpa na novinarski konferenci v Helsinkih presega definicijo visokih zločinov in prekrškov. To ni bilo nič drugega kot izdaja. Trumpove izjave niso bile le imbecilne, ampak kažejo, da je povsem v Putinovem žepu," je sporočil nekdanji direktor Cie John Brennan, ki je uporabil pravno definicijo razlogov za postopek odstavitve predsednika ali impeachment.

Nekdanji državni podsekretar za politične zadeve Nicolas Burns je menil, da je vrh pokazal, kako šibak je Trump v primerjavi s Putinom, česar doslej v predsedniški zgodovini še ni bilo. "Trump se je v primeru napada na nas postavil na stran Putina proti naši obveščevalni skupnosti, kar je odstop od dolžnosti."

Celo konservativna komentatorka Meghan McCain, ki pogosto brani Trumpa, je sporočila, da je zgrožena. "Še nikoli nisem bila bolj ponosna, ker Putin sovraži mojega očeta in ga je dal na seznam sovražnikov Rusije," je tvitnila hči republikanskega senatorja iz Arizone Johna McCaina, od katerega je pričakovati podoben odziv.

Medijski komentatorji, ki so skupaj z mediji po Trumpu sovražniki ljudstva, so bili neusmiljeni in to celo na Trumpu prijazni ameriški televiziji Fox News. Neil Cavuto je sporočil, da mu je žal, ampak mora povedati, da je bil Trumpov nastop v Helsinkih odvraten. "Ne gre za levo ali desno. Gre za to, kaj je prav in kaj ni," je dejal voditelj oddaje na poslovni mreži Fox News.

Pogosta tarča jeze predsednika Trumpa je televizija CNN in njen voditelj Anderson Cooper, ki je bil tokrat neprizanesljiv. "Opazovali ste verjetno najbolj sramotno predstavo ameriškega predsednika na vrhu z ruskim voditeljem."