c S

Nov krog pogajanj o brexitu, Barnier prvič z Raabom v četrtek

16.07.2018 15:05 Bruselj, 16. julija (STA) - V Bruslju se danes začenja nov krog pogajanj o brexitu, ki se bo sklenil v četrtek s srečanjem glavnih pogajalcev obeh strani. Glavni pogajalec EU Michel Barnier se bo takrat prvič sestal z novim britanskim ministrom za brexit Dominicom Raabom, so danes sporočili v Evropski komisiji.

Danes se bodo pogajalci osredotočili na prihodnje odnose, mejo na irskem otoku in preostala odprta vprašanja v izstopnem sporazumu, v torek in sredo na odprta vprašanja v izstopnem sporazumu, v četrtek pa se bosta srečala glavna pogajalca, Barnier in Raab.

Pogajanja o brexitu zaradi političnega kaosa na Otoku napredujejo po polžje. Minuli teden sta zaradi nestrinjanja z načrti premierke Therese May, po katerih naj bi Britanija po izstopu ostala gospodarsko tesno povezana z unijo, odstopila tako minister za brexit David Davis kot zunanji minister Boris Johnson.

EU želi ločitveni sporazum doreči do jeseni, tako da se ga lahko ratificira pred izstopom Združenega kraljestva iz EU, ki je predviden 29. marca prihodnje leto. Ločitveni ali izstopni sporazum ureja tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku ter prehodno obdobje.

Kot prehodno obdobje je predviden čas od izstopa marca prihodnje leto do konca leta 2020. V tem času naj bi strani dorekli nov sporazum o prihodnjih odnosih.

Politični kaos na Otoku močno otežuje pogajanja. Vse bolj se ugiba o možnosti podaljšanja dveletnega roka za izstop, kar je po 50. členu, na podlagi katerega Britanija izstopa iz unije, sicer mogoče ob soglasju vseh vpletenih. A nekateri ob tem opozarjajo, da kupovanje časa ne bi rešilo ničesar.

EU vzporedno intenzivno pripravlja tudi vse potrebno za primer, da dogovora o brexitu ne bi bilo, a o podrobnostih o tem v Bruslju ne želijo govoriti.