c S

Vlada SDH naložila začetek prodajnih postopkov za NLB

16.07.2018 15:04 Ljubljana, 16. julija (STA) - Vlada je danes kot skupščina SDH upravi holdinga naložila, naj ponovno začne postopke za prodajo NLB. Ta naj se izvrši po metodi javne ponudbe delnic (IPO) s ciljem, da se do konca tega leta proda najmanj 50 odstotkov plus eno delnico, preostali del do 75 odstotkov minus ene delnice pa do konca prihodnjega leta, je razvidno iz objave na Ajpesu.

Vlada je v petek po redni tedenski seji, na kateri je podprla predlog sprememb zavez za prodajo NLB, Evropski komisiji poslala uradni predlog spremembe zavez glede prodaje NLB, so danes potrdili na ministrstvu za finance.

Ker je Slovenija predlog sprememb zavez med postopkom poglobljene preiskave, ki ga je komisija proti Sloveniji sprožila konec januarja, s komisijo usklajevala, je ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki opravlja tekoče posle, v petek izrazila pričakovanje, da ga bo ta "z veliko verjetnostjo" podprla.

Vlada je v petek potrdila tudi predlog zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB pred učinki sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog LB, saj želi, da prodaja poteka pod tržnimi pogoji.

Predlog zakona je že vložila v parlamentarno obravnavo. Po nekaterih napovedih bi lahko predlog zakona, ki je vložen po nujnem postopku, uvrstili na sejo skupnega odbora DZ v sredo. S prodajnimi postopki se namreč mudi.