c S

Mayjeva posvarila pred ogrožanjem brexita

16.07.2018 12:03 London, 15. julija (STA) - Britanska premierka Theresa May je člane svoje konservativne stranke opozorila, da se brexit morda sploh ne bo zgodil, če ne bodo podprli njenih načrtov prihodnjih odnosov z EU. Priznala je, da pomisleki v zvezi z vladnim načrtom obstajajo, a nihče drug ni predstavil "alternative, ki bi lahko delovala", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mayjeva je svoje opozorilo zapisala v prispevku v časniku Mail on Sunday. "Moje sporočilo državi ta konec tedna je preprosto: oči moramo še naprej upirati proti končnemu cilju. Če ne bomo, tvegamo, da brexita na koncu sploh ne bo," je navedla.

Britanska vlada se je v zadnjih dneh trudila zagotoviti podporo za svoj predlog bodočih odnosov z EU. V osrčju je prost pretok dobrin, zaradi katerega bi se London še naprej držal evropskih standardov.

Na področju storitev, predvsem finančnih, pa bi Otok ubral bolj samostojno pot, čeprav mu bo to deloma zaprlo dostop do enotnega trga. Izstopili bi tudi iz carinske unije. Hkrati bi prekinili še nenadzorovano priseljevanje državljanov Evropske unije.

Mayjevo so sicer zaradi načrtov o brexitu zapustili nekateri tesni sodelavci, kritiziral pa jo je tudi ameriški predsednik Donald Trump. Sama je sicer v članku pozvala k "praktičnemu in pragmatičnemu" pristopu namesto takega, ki bi bil "škodljiv in neurejen". Kot je dodala, doslej še nihče ni ponudil alternative, ki bi lahko delovala.

Obljubila je tudi trda pogajanja, saj njen dogovor ni "neke vrste dolgi seznam, s katerega lahko pogajalci prosto izbirajo". Gre za konkreten načrt z jasnimi posledicami, o katerih se ne bo mogoče pogajati, je navedla.

V četrtek je načrte Mayjeve kritiziral Trump, ki je za tabloid Sun ocenil, da njeni predlogi ne gredo v smeri brexita, za katerega so na referendumu glasovali ljudje. Zdaj že nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson, ki je odstopil v ponedeljek, pa je v odstopni izjavi opozoril, da sanje o brexitu "umirajo". Načrt, da bo Velika Britanija po izstopu iz Evropske unije ostala blizu povezavi, po njegovi oceni pomeni, da je "na poti k statusu kolonije".

Trump je povedal tudi, da je Mayjevi sam predlagal, kako naj se loti brexita, a se z njim ni strinjala, saj naj bi bila njegova pot preveč "brutalna". Mayjeva je za britanski BBC sedaj povedala, da ji je Trump predlagal, naj EU toži, namesto da se z njo pogaja.