c S

Na Hrvaškem nov mandat Vujčiću na čelu centralne banke

13.07.2018 11:47 Zagreb, 13. julija (STA) - Poslanci hrvaške vladne večine v saboru so danes Borisu Vujčiću potrdili drugi zaporedni šestletni mandat na čelu hrvaške centralne banke (HNB). Novemu Vujčićevemu mandatu je nasprotovala opozicija, ki med drugim poudarja, da je bil kot dosedanji guverner HNB odgovoren za krizo v koncernu Agrokor.

Vujčić je vodenje HNB prevzel leta 2012, ko je bila na oblasti levosredinska vlada, zaupnico za nov mandat pa je danes dobil od poslancev desnosredinske vladne koalicije. Vujčić je bil sicer od leta 2000 viceguverner HNB.

Opozicijska stranka Most je danes zahtevala, da bi prestavili glasovanje o novem guvernerju HNB. Vujčiću so očitali, da je ogrozil finančno stabilnost države, ko ni ukrepal pri 10 milijardah kun (1,3 milijard evrov) nezavarovanih menicah, ki jih je izdal Agrokor. Po njihovi oceni je imelo ravnanje guvernerja HNB za posledico tudi stotine tisoč državljanov, ki imajo blokirane račune v bankah.

Opozicijski poslanci evroskeptične stranke Živi zid so Vujčiću očitali sedenje križem rok pri "malverzacijah bank" s spornimi posojili v švicarskih frankih, pa tudi prizadevanja, da bi Hrvaška čim prej uvedla evro.

Prvi Vujčićev mandat je potekel prejšnji ponedeljek, njegova vnovična izbira pa je hitro stekla, brez običajnih posvetovanj o njegovih sodelavcih. Nekoliko je odmeval predlog vladajočih, da bo Vujčićeva namestnica predsednica stranke Neodvisna lista Sandre Švaljek, ki je med opozicijskimi strankami v zagrebški mestni skupščini. Zagrebški župan Milan Bandić pa podpira vladno koalicijo na čelu s HDZ.

Švaljekova je medtem odstopila s položaja predsednice svoje stranke, sabor pa jo je danes potrdil za Vujčićevo namestnico. Nova desna roka guvernerja HNB je bila pred leti namestnica zagrebškega župana in je nekaj mesecev vodila največje hrvaško mesto, medtem ko je bil Bandić v priporu. Potem pa sta se z Bandićem razšla.

Švaljekova je bila pred svojo politično kariero članica sveta HNB in ravnateljica zagrebškega ekonomskega inštituta. Velja za eno vodilnih hrvaških strokovnjakinj za makroekonomsko politiko. Zadostno število poslanskih glasov so danes dobili tudi trije viceguvernerji HNB.