c S

Kongresni republikanci ostro nad FBI in v bran Trumpu

13.07.2018 08:35 Washington, 13. julija (STA) - Odbor za vladne reforme in nadzor predstavniškega doma ameriškega kongresa je v četrtek pripravil odmevno zaslišanje agenta FBI Petra Strzoka, ki je skupaj z demokrati branil integriteto FBI pred napadi republikancev, ki niso pokazali niti najmanj zanimanja za rusko vpletanje v volitve leta 2016.

Zaslišanje se je sprevrglo v cirkus, kakršnega ameriški kongres še ni doživel, ameriške televizije pa so ga prenašale ves dan.

Strzok je tisti agent FBI, ki so ga ujeli pri zunajzakonskem razmerju s pravnico pravosodnega ministrstva, s katero si je pred volitvami leta 2016 izmenjaval kritična sporočila o Donaldu Trumpu.

Bil je tudi del preiskovalne ekipe posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki preiskuje rusko vpletanje v ameriške volitve na strani Donalda Trumpa. Ko je informacija o Strzokovih pogledih o Trumpu prišla na dan, ga je Mueller nemudoma odstranil iz svoje ekipe.

Republikanci ga izkoriščajo kot dokaz, da je celotna Muellerjeva preiskava omadeževana in nekredibilna.

Strzok je prišel pred kongresnike prostovoljno in dobro pripravljen. Zagotovil je, da je bila vsebina sporočil z Liso Page popolnoma zasebne narave in je izražala zasebna mnenja, čeprav je priznal, da se mu je ob misli na Trumpa v Beli hiši skorajda obračal želodec. Avgusta leta 2016 je Pageovi napisal, da naj je ne skrbi, ker bodo to zaustavili.

Predsednik odbora Trey Gowdy mu je to očital kot znak pristranskosti, zaradi katere je celotna preiskava ruske afere pod vprašajem, Strzok pa mu je odločno odvrnil, da je to napisal pozno ponoči, mimogrede in zato, ker si ni mogel zamisliti, da bodo Američani res pozabili odurno in gnusno obnašanje predsedniškega kandidata Trumpa, ki je žalil družino padlega vojaka.

Dejal je, da kljub takemu mnenju ni storil ničesar proti Trumpovi kampanji, kar tudi ne bi bilo mogoče, saj je imel nad seboj nadzornike in pod seboj podrejene, ki bi to zagotovo preprečili. "To je FBI in namigovanje, da bo nekdo v neki temni sobi nekje zavrgel vse postopke in varovalke, ali da bi bilo to sploh mogoče storiti, je zame presunljivo," je dejal agent in si prislužil aplavz v dvorani.

Gowdy mu je očital, da je želel zmago Clintonove in odstavitev Trumpa, še preden je ta sploh postal predsednik, v podobno smer so šli tudi njegovi republikanski kolegi.

Teksaški kongresnik Louis Gohmert je Strzoka vprašal, ali je deloval tako nedolžno tudi, ko je pogledal ženi v oči in ji lagal o razmerju s Pageovo.

V dvorani je nato nastal kraval, ko so na na trenutke vsi kričali drug čez drugega ter se obtoževali tega in onega.

Skrb zaradi Rusije so izražali le demokrati in Strzok, ki je ponovil, da so preiskavo morebitnega sodelovanja Trumpove kampanje sprožili, ker so imeli podatke, da se to res dogaja. Če so nadzirali koga iz Trumpove kampanje, so to počeli zato, ker so nanj naleteli ob nadziranju ruskih vohunov, je dejal.

"Imam največje spoštovanje do kongresa, ampak resnično verjamem, da je današnje zaslišanje še ena zmaga za Vladimirja Putina in vse, ki želijo razbiti Ameriko," je dejal Strzok.

"Vsi agenti FBI so ljudje in imajo svoja osebna prepričanja in mnenja. Ampak ta prepričanja med opravljanjem svojega dela dajo na stran in si prizadevajo za resnico, ne glede na to, kakšna je," je še dejal, republikanec Ted Poe pa mu je odvrnil, da mu sploh ne verjame.