c S

Yildirim izvoljen za predsednika turškega parlamenta

13.07.2018 07:00 Ankara, 12. julija (STA) - Turški poslanci so danes za novega predsednika parlamenta v tretjem krogu glasovanja izvolili nekdanjega premierja Binalija Yildirima. Z zaprisego turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v ponedeljek je namreč v Turčiji začel veljati predsedniški sistem, ki je odpravil položaj premierja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Yildirima iz vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) je danes v tretjem krogu za predsednika parlamenta potrdilo 335 poslancev.

Erdoganova AKP v parlamentu sicer nima večine, a ima s skrajno desno Stranko nacionalističnega gibanja (MHP), s katero je v koaliciji nastopila na volitvah, udobno večino 344 od 600 poslancev.

Yildirim se je z uvedbo predsedniškega sistema v zgodovino moderne Turčije vpisal kot 27. in zadnji premier Turčije. Je tesen zaveznik turškega predsednika, ki ga je za premierja imenoval leta 2016.

Po novem sistemu, ki so ga uvedli na podlagi na referendumu potrjenih sprememb ustave, je predsednik države tudi predsednik vlade. Imenuje in odstavlja podpredsednike, ministre in visoke državne uradnike. Pri tem parlament nima več nobene vloge. Predsednik države lahko izdaja tudi odloke na izvršni ravni, ki začnejo veljati z objavo v uradnem listu. Za njihovo uveljavitev ni potrebna potrditev v parlamentu.

Yildirim je med referendumsko kampanjo podpiral spremembe ustave in ob tem ni kazal nobene skrbi, da ga bo to stalo položaj premierja.