c S

Visoka grška predstavnica krivi napetosti v EU za ločenost družin migrantov

13.07.2018 07:08 Atene, 12. julija (STA) - Predstavnica grškega azilnega urada Dionizia Papailju je danes okrivila najnovejše napetosti glede migracijske politike v Evropski uniji za to, da je več sto mladoletnih migrantov in beguncev v Grčiji ločenih od svojih staršev, ki so v drugih članicah EU in bi jih lahko združili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V zadnjem letu imamo vse več zavrnjenih prošenj, celo v primerih, ko so v preteklosti na podlagi enakih kriterijev bile sprejete," je opozorila vodja oddelka za to vprašanje v Nacionalnem uradu za azil.

Kot je pojasnila, so od začetka leta za skoraj 500 od 680 mladoletnih migrantov in beguncev od držav članic, kjer so odrasli člani njihovih družin, prejeli zavrnitev prošnje za združitev, čeprav so bili izpolnjeni vsi pogoji.

Ocenila je, da spori znotraj EU glede migrantov otežujejo združevanje družin.

Grška nevladna organizacija Metadrasi je medtem danes opozorila, da kar dve tretjini vseh oziroma okoli 2500 mladoletnih migrantov brez spremstva v Grčiji živi v neustreznih pogojih, nekateri morajo spati celo na prostem. Trenutno je v državi 3670 mladoletnikov brez spremstva, od teh pa so jih samo 1135 namestili v domove ali k družinam, ostali živijo v "nevarnih okoliščinah", je dejala Evdokija Grilaki iz Metadrasija.

Največji delež teh "nezaščitenih" mladoletnih migrantov je iz Pakistana (38,4 odstotka), 12 odstotkov jih nima stalnega prebivališča, le 66 odstotkov pa jih obiskuje šolo.

Za mladoletne migrante brez spremstva je sicer odgovoren nacionalni center za socialno solidarnost (EKKA), ki pa ima trenutno na voljo 28 ustanov, v katerih je prostora le za 1115 mladih migrantov.