c S

Zdus in sindikat upokojencev pri ZSSS pozivata stranke k uresničitvi obljub

12.07.2018 15:24 Ljubljana, 12. julija (STA) - Zdus in Sindikat upokojencev Slovenije stranke, ki pripravljajo koalicijski sporazum, opozarjajo na dane obljube iz časa pred volitvami. Sindikat je na poslanske skupine naslovil javno pismo, v Zdusu pa so zagotovili, da bodo osnutek koalicijske pogodbe preučili in preverili, ali so njihova pričakovanja upoštevana.

Predvolilne obljube strank, s katerimi se je Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) pogovarjala o gmotnem položaju upokojencev, zdravstvu, sociali, bivalnem standardu in drugih prednostnih nalogah upokojencev, se morajo uresničiti oz. morajo biti tudi prednostne naloge pri usklajevanju koalicijske pogodbe, je za STA poudaril predsednik Zdusa Janez Sušnik.

Po njegovih besedah so dobili veliko zagotovil strank, da se zavedajo problemov starajoče se družbe, in obljub, da bodo poskušale veliko narediti za upokojence in starejše na področju pokojnin in omenjenih prioritet.

Sindikat upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa v javnem pismu poslanskim skupinam ugotavlja, da se v pogovorih o koalicijskih pogodbi pojavljajo stališča, ki so v nasprotju s predvolilnimi obljubami. Pri tem zlasti izpostavljajo področja zdravstva, sociale, šolstva in pokojninskega sistema.

"Glede na volilne rezultate posameznih strank nimate mandata, da bi odstopali od krepitve javnih sistemov na področjih zdravstva, šolstva, kulture in znanosti in da bi uvajali konkurenco na področju obveznega zdravstvenega zavarovanja," je opozorila predsednica sindikata Francka Ćetković. Prav tako po njenih besedah nimajo mandata, da bi "uvajali socialno kapico, rušili sistem solidarnosti na področju socialnih sistemov in zavarovanj in da bi razbremenjevali le plače nekaterih zaposlenih".

Po njenem opozorilu nimajo niti mandata, da bi v koalicijsko pogodbo zapisali le takšne rešitve, ki bi ustrezale nosilcem kapitala in bi "pomenile rušenje javnih sistemov z uveljavljanjem interesov posameznih skupin, ki jim gre le za osebne interese in ne za javno dobro".