c S

Trump posvaril, da priseljevanje prevzema nadzor nad Evropo

12.07.2018 15:24 Bruselj, 12. julija (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je danes v Bruslju dejal, da je zelo jasno posvaril evropske partnerje, da priseljevanje prevzema nadzor nad Evropo. Odzval se je tudi ne nekatere druge aktualne zadeve. Med drugim je dejal, da britanska premierka Theresa May ne bo izvedla brexita, kot so si ga želeli Britanci, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Priseljevanje je zelo pomembno in danes sem jim povedal, Evropski uniji, da morajo biti zelo previdni, ker priseljevanje prevzema nadzor nad Evropo in je bolje, da so zelo, zelo previdni," je dejal novinarjem ob robu vrha Nato.

Pojasnil je, da je sam zmagal na volitvah zaradi "priseljevanja" in da je bila tudi italijanska vlada izvoljena zaradi svoje migracijske politike.

Trump je bil kritičen tudi do Mayeve, ki ga bo danes in v petek gostila v Londonu. Dejal je, da so Britanci glasovali za izstop iz unije. "Torej si predstavljam, da bodo to storili, mogoče po malo drugačni poti. Ne vem pa, če je to nekaj, za kar so glasovali," je dodal o načrtih Mayeve glede odnosa Velike Britanije in EU po brexitu. Je pa ob tem dodal, da verjetno ni prava oseba, da sodi o teh zadevah.

Mayeva je danes že zagotovila, da je njen predlog v skladu z referendumom o izstopu Velike Britanije iz EU in željami Britancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede prihajajočega prvega srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinov pa je Trump dejal, da v njem ne vidi sovražnika, ampak tekmeca. "Ni moj sovražnik, ultimativno je tekmec, on predstavlja Rusijo, jaz predstavljam Združene države," je povedal.

Pojasnil je, da bo na srečanju spregovoril tudi o domnevnem ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016 ter Siriji.

Ko so ga povprašali glede statusa Krima, ki si ga je priključila Rusija, pa je dejal, da ne more predvideti, kaj se bo zgodilo s polotokom, ampak, da "ni vesel glede Krima". Ni pa želel zavrniti možnosti, da bodo ZDA kdaj priznale priključitev.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je medtem danes dejal, da se ne boji, da bi Trump osebno priznal rusko okupacijo Krima, saj sta Bela hiša in zunanje ministrstvo zagotovila, da tega ne bodo storili.

Trump je danes ponovno branil tudi svojo ostro politiko do Irana in umika ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma. "Sedaj nas bolj spoštujejo," je dejal.

Ocenil je, da imajo Iranci sedaj številne težave, saj gospodarstvo propada. "Na določeni točki me bodo poklicali in dejali, naj oblikujemo dogovor in takrat bomo sklenili dogovor," je dejal o sankcijah proti Teheranu.