IUS-INFO - Dnevne novice - Nemčija, Italija in Avstrija za krepitev zunanjih meja EU
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

12.7.2018

Nemčija, Italija in Avstrija za krepitev zunanjih meja EU

Innsbruck, 12. julija (STA) - Nemčija, Italija in Avstrija nameravajo tesneje sodelovati za vzpostavitev reda na področju migracijske in azilne politike, je po avstrijski notranji minister Herbert Kickl povedal po današnjem srečanju s kolegoma iz Italije in Nemčije. Zavzeli so se predvsem za okrepitev varovanja zunanjih meja EU.

Kickl je napovedal, da želijo te tri države "sodelovanje voljnih" spremeniti v "sodelovanje aktivnih". Ministri želijo na področju, kjer je predolgo vladal nered, vzpostaviti red, je poudaril po skupnem zajtrku z nemškim kolegom Horstom Seehoferjem in italijanskim ministrom Matteom Salvinijem. Kot je povedal Kickl, v prihodnosti ne bo več mogoče stopiti na evropska tla, "če nimaš pravice do zaščite".

Podobno je izpostavil tudi italijanski notranji minister, ki je ponovil svojo formulo, ki se glasi "manj odhodov iz Libije pomeni manj prihodov v Evropo". Pozval je k večji podpori Libije, da bi že tam preprečili odhode v Italijo. Zavzel se je tudi za spremembo pravil mednarodnega reševanja migrantov v Sredozemskem morju.

"Ne smemo prepustiti tihotapcem, da odločajo, kdo bo prišel v katero državo. O tem morajo odločati demokratične vlade," je poudaril Seehofer.

Dodal je, da pogovori o upravljanju migracijskih tokov potekajo tudi z Evropsko komisijo in komisarjem, pristojnim za migracije, Dimitrisom Avramopulosom. Rešitev na evropski ravni je po Seehoferjevih še vedno najboljši odgovor na izziv migracij.

Nemški minister je danes dejal še, da želi dogovore o vračanju migrantov iz Nemčije v Italijo, Avstrijo in Grčijo s temi tremi državami skleniti do začetka avgusta. Minister pričakuje težke pogovore, za katere bo odgovoren sam.

Salvini je že po sredinem dvostranskem srečanju z Seehoferjem poudaril, da je treba pred sklepanjem kakršnihkoli dogovorov o vračanju migrantov okrepiti varovanje zunanjih meja EU.

Kickl danes v Innsbrucku gosti neformalno zasedanje notranjih ministrov EU, na katerem so osrednja tema migracije. Udeležuje se ga tudi slovenska notranja ministrica, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar