c S

Unicef Slovenija poziva k prijavi suma spolne zlorabe otroka

12.07.2018 11:43 Ljubljana, 12. julija (STA) - Unicef Slovenija, ki je v sodelovanju z Združenjem proti spolnemu zlorabljanju aprila začel kampanjo za ozaveščanje o vse pogostejših spolnih zlorabah otrok, poziva vse, ki sumijo na to kaznivo dejanje, da sum prijavijo. "Verjetno ste edini, ki lahko pomagate," so poudarili. Pozvali so jih, da brez odlašanja pokličejo strokovno pomoč na 080 28 80.

"Ljudje največkrat ne pokličejo zaradi strahu. Bojijo se, da bodo pretiravali in da bodo očrnili žrtvino družino in sebe," so opozorili v Unicefu. Prav zato deluje strokovna pomoč, ki klicatelju pomaga ugotoviti upravičenost suma. Skupaj lahko ugotovijo tudi, ali gre za primer, ki ga morajo obravnavati pristojne službe. "Morda nas lahko v teh primerih opogumi misel, da lahko samo na ta način ustavimo storilce in pomagamo nemočnim otrokom, ki so žrtve spolne zlorabe," so navedli.

Do svojega 18. leta je po podatkih EU spolno zlorabljena že vsaka tretja deklica in vsak peti deček, pri čemer v 85 odstotkih do spolne zlorabe pride v okviru ožje ali širše družine, pogosto pa traja več let. Kar 62 odstotkov žrtev molči o tem, zato je zelo pomembno, da namesto njih spregovorijo tisti, ki kar koli vedo ali sumijo, so opozorili v Unicefu Slovenija.

Z namenom, da bi storili korak naprej k izboljšanju stanja na obravnavanem področju, je Unicef Slovenija aprila odprl skrito sobo pobega in sprejel nekaj skupin udeležencev, ki jim je 23-letna Amadea razkrila svojo zgodbo spolne zlorabe iz otroštva.

Udeleženci sobe pobega so iskali možno rešitev za vse otroke žrtve spolne zlorabe in predlagali klic na Združenje proti spolnemu zlorabljanju na 080 28 80. Združenje namreč poleg svetovanja in pomoči nudi tudi pomoč pri prijavi storilcev, kar je edini način, ki lahko ustavi storilce in otrokom pomaga pobegniti.

Kampanja je bila po navedbah Unicefa Slovenija zelo uspešna, saj je bilo samo v prvih desetih dneh prijav spolnih zlorab otrok več kar za 20 odstotkov.

Soba pobega, ki je v Sloveniji znana tudi pod angleškim izrazom escape room, je resničnostna igra, v kateri ekipa igralcev z medsebojnim sodelovanjem, komunikacijo, logičnim razmišljanjem in spretnostjo skupaj rešuje raznolike naloge. Pri tem razvija pozitivne vrednote in timske kompetence, predvsem pa se zabava, so še zapisali v sporočilu.