c S

V Braziliji preiskujejo sodnika, ki je odredil izpustitev bivšega predsednika iz zapora

12.07.2018 09:28 Rio de Janeiro, 12. julija (STA) - Brazilsko tožilstvo je sprožilo preiskavo prizivnega sodnika Rogeria Favreta, ki je v nedeljo odredil izpustitev bivšega predsednika države Luiza Inacia Lule da Silve iz zapora. Lula, ki je bil obsojen korupcije, je sicer še vedno v zaporu.

Generalna tožilka Raquel Dodge, ki je odredila preiskavo, je sporočila, da je sodnik pri opravljanju svojega dela "ravnal v skladu s svojimi čustvi in interesi". Pri odredbi izpustitve Lule je kršil postopke in pravila, je navedla, kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili s tožilstva.

Favreto, ki je bil skoraj dve desetletji član Lulove Delavske stranke in večkrat tudi svetovalec v njegovi vladi, je v nedeljo odločil, da ni pravnih razlogov za zapor bivšega predsednika in odredil njegovo izpustitev. S tem je povzročil veliko zmede.

Vrhovno sodišče je tako zavrnilo več kot 140 pritožb, v katerih so ljudje zahtevali izpustitev Lule. "Pravosodje na tej stopnji ne more biti uporabljeno za pritožbe politične ali ideološke narave," je povedala predsednica sodišča Laurita Vaz, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

72-letni Lula je zaradi obtožb korupcije v zaporu od aprila letos, kjer prestaja zaporno kazen v višini 12 let in enega meseca. Sam vse obtožbe na svoj račun zavrača, pri čemer pritožbeni postopek še vedno poteka.

Kljub temu da je v zaporu, še vedno trdno vodi v anketah pred oktobrskimi predsedniškimi volitvami. Njegovi podporniki trdijo, da skušajo Luli s sodnimi postopki preprečiti sodelovanje na volitvah.