c S

Če ne bo soglasja h kandidaturi za mandatarja, bo Pahor počakal do izteka roka

12.07.2018 06:54 Ljubljana, 11. julija (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo v primeru, če od nobenega od potencialnih mandatarskih kandidatov ne bo dobil soglasja h kandidaturi, počakal do 23. julija, preden bo o tem obvestil DZ. S tem bo omogočil dodaten manevrski prostor tistim, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, je napovedal po pogovoru s predsednikom DZ Matejem Toninom.

Pahor in Tonin sta se namreč na današnjem srečanju pogovarjala o nadaljnjih postopkih glede predlaganja kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade. Pahor se bo namreč v četrtek sestal s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki ga namerava kot relativnega zmagovalca predlagati za mandatarski položaj.

Ker pa mu je Janša že na prvem srečanju povedal, da ne namerava sprejeti kandidature, če se bo oblikovala neka druga večina v DZ, se zastavlja vprašanje, ali bo na četrtkovem srečanju dal soglasje h kandidaturi.

Pahor je povedal, da bo Janši v četrtek v vsakem primeru ponudil, naj sprejme kandidaturo za mandatarja, istočasno pa se bosta posvetovala, ali je Janša kandidaturo pripravljen sprejeti in v kolikšnem času.

Kot je po današnjem srečanju s Toninom pojasnil Pahor, sta se s Toninom dogovorila, kako bo predsednik republike ravnal v primeru, če Janša ali kateri drug kandidat soglasja za kandidaturo ne bo dal. Napovedal je, da bo v takšnem primeru DZ o tem, da nima kandidata za mandatarja, obvestil šele po poteku 30-dnevnega roka, torej 23. julija. Na ta način bi tisti, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, dobili več časa, je pojasnil. Pahor sicer ugotavlja, da ta trenutek nihče ne uživa potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade.

Tonin je dodal, da se bo v tem primeru prvi krog glasovanja o mandatarskem kandidatu "sam od sebe iztekel", ko bi se s tem seznanil DZ. Sledil bi drugi krog glasovanja. Če kandidata tudi v drugem krogu, v katerem lahko mandatarja predlagajo predsednik republike, poslanske skupine ali deset poslancev, ne bi bilo, lahko sledi še tretji poskus. Če bi bil tudi ta neuspešen, pa začnejo teči roki za razpis volitev, je spomnil predsednik DZ.

Pahor in Tonin sta se pogovarjala tudi o vprašanju, kaj storiti, če bi kandidat za mandatarja dal soglasje h kandidaturi in ga nato umaknil. Pahor meni, da bo ob sicer različnih pravnih mnenjih o tem vprašanju pripomogel k ustavno nespornemu ravnanju, če bo kandidata v roku 30 dni predlagal samo enkrat. Če bo kandidat umaknil soglasje, novega ne bo predlagal, je napovedal Pahor, saj želi, da je postopek pregleden in brez postopkovnih zapletov.

Tonin se je danes Pahorju zahvalil za odločitev, da bo v primeru, da ne bo soglasja kandidata za mandatarja, čakal do izteka roka. Kot je dejal, je namreč vsak dan, ko stranke dobijo čas za dodatna usklajevanja, zelo pomemben, "saj bi bilo najslabše, da bi zaradi hitenja prišli v časovno stisko in se ne bi mogli ustrezno dogovoriti in bi to pripeljalo do predčasnih volitev". Na splošno sta po Toninovih besedah danes s Pahorjem razčistila vsa vprašanja, ki se pojavljajo, čemur je pritrdil tudi Pahor.

Glede postopka imenovanja novega guvernerja Banke Slovenije je Pahor danes povedal, da bo kandidata v imenovanje DZ predlagal do 20. septembra, ko se tudi izteče 30-dnevni rok, ko mora to narediti. Javni poziv za kandidiranje za to mesto se sicer izteče 20. avgusta. V petek namerava predsednik republike v uradnem listu objaviti tudi javni poziv za zbiranje kandidatur za sodnika ustavnega sodišča. Zdajšnji predsednici ustavnega sodišča Jadranki Sovdat namreč mandat poteče 18. decembra.

Tonin pa je dodatno odgovoril na vprašanje, ali bodo poslanci s 15. julijem odšli na parlamentarne počitnice. Po njegovi besedah poslovnik določa, da se od 15. julija do konca avgusta ne razpisuje rednih sej DZ, kar pa da ne pomeni, da ne bo izrednih sej DZ. "Vodjem poslanskih skupin sem zato na posvetu svetoval, naj poslancev ne pošiljajo na dopuste, ker nas julija in avgusta čakajo pogosta zasedanja DZ, in sicer zaradi ustavnih in drugih rokov, ki jim je treba slediti," je pojasnil.