c S

Irski senat podprl prepoved trgovanja z judovskimi naselbinami

12.07.2018 06:51 Dublin, 11. julija (STA) - Irski senat je danes podprl predlog zakona o prepovedi uvoza ter prodaje blaga in storitev z zasedenih območij po svetu, tudi iz judovskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, ki so po mednarodnem pravu nezakonite, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predlog zakona je zgornji dom irskega parlamenta sprejel s podporo 25 glasov proti 20. Predlog je vložila neodvisna senatorka Frances Black, podprle pa so ga vse večje irske stranke z izjemo vladne Fine Gael. Vlada trdi, da ga ne bo mogoče uresničiti, saj bi povzročil trgovinske ovire v notranjem trgu EU in bi lahko škodil vplivu Irske na Bližnjem vzhodu.

Izrael je z izjavo zunanjega ministrstva že obsodil podporo poslancev "populistični, nevarni in skrajni pobudi za bojkot Izraela" ter napovedal odgovor.

Visoki palestinski predstavnik Sajeb Erekat je na drugi strani glasovanje pozdravil kot zgodovinsko in kot pogumno dejanje, ki "pošilja jasno sporočilo mednarodni skupnosti, še posebej ostalemu delu Evropske unije, da samo govor o rešitvi dveh držav ne zadošča brez konkretnih ukrepov".

Predlog mora sedaj preučiti še komisija senata, preden ga bodo posredovali poslancem spodnjega doma parlamenta. Pričakovati je, da bo vlada nadaljevala s prizadevanji, da bi preprečila njegov sprejem.

Senatorka Frances Black je dejala, da se zaveda, da je pred njimi še dolga pot. Judovske naselbine je označila za "vojni zločin", svoj predlog pa primerjala z nasprotovanjem Irske apartheidu v Južni Afriki. Kot je poudarila, bo Irska vedno na strani mednarodnega prava, človekovih pravic in pravičnosti.

Irska organizacija Avaaz je pozdravila odločitev senata in poudarila, da so "irski državljani, sindikati in civilna družba tako kot senatorka Frances Black odločeni, da bodo sankcije uzakonjene".

Nasprotniki opozarjajo tudi na možne trgovinske spore glede spornih ozemelj na Kitajskem, Cipru in ukrajinskem polotoku Krim, ki si ga je priključila Rusija.