c S

Notranji ministri EU v Innsbrucku o migracijah

12.07.2018 07:39 Innsbruck, 12. julija (STA) - V avstrijskem Innsbrucku bo danes potekalo neformalno zasedanje notranjih ministrov Evropske unije, na katerem bodo osrednja tema migracije. To bo sploh prvo ministrsko zasedanje v času avstrijskega predsedovanja Svetu EU. Udeležila se ga bo tudi slovenska notranja ministrica, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar.

Dunaj, ki bo Svetu EU predsedoval do konca leta, se v okviru soočanja z migracijami zavzema predvsem za krepitev varovanja zunanjih meja. Tako so v torek predlagali, da bi evropsko agencijo za zunanje meje Frontex okrepili pripadniki evropskih nacionalnih vojsk.

Avstrija poleg tega vztraja tudi pri nadzoru svoje meje s Slovenijo, čemur uradna Ljubljana nasprotuje. Trdi, da uspešno in učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo, zaradi česar avstrijski nadzor ni potreben.

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl bo verjetno evropskim kolegom danes predstavil tudi svojo pobudo, da EU na svojem ozemlju ne bi smela več sprejemati prošenj za azil.

Tudi italijanski minister za notranje zadeve Matteo Salvini je v sredo napovedal, da bo Italija v Innsbrucku predstavila dodatne pobude za omejitev prisotnosti nezakonitih migrantov na svojem ozemlju.

Ministri bodo predvidoma govorili še o dogovoru, ki ga je pretekli teden dosegla nemška koalicija. Sklenila je, da bo Nemčija omejila sekundarne migracije oz. na meji z Avstrijo zavrnili vse begunce, pri katerih je azilni postopek v drugi članici EU že v teku. Da bo to mogoče, pa morajo skleniti ustrezne dogovore z več članicami.

Ob robu bodo potekala tudi dvostranska oziroma tristranska srečanja. Salvini se je že v sredo sestal z nemškim notranjim ministrom Horstom Seehoferjem, danes pa se bosta ministra srečala še s Kicklom.