c S

Nato pod točo Trumpovih kritik nadaljuje vrh v Bruslju

12.07.2018 07:38 Bruselj, 12. julija (STA) - Voditelji 29 članic zveze Nato danes nadaljujejo dvodnevno zasedanje v Bruslju, ki so ga doslej zaznamovale ostre kritike ameriškega predsednika Donalda Trumpa na račun zavezništva in še zlasti Nemčije, predvsem zaradi preskromnih obrambnih proračunov. Prvi dan se je sicer sklenil v znamenju nogometa.

Po koncu prvega dne zasedanja ni bilo veliko novic o vsebini pogovorov na treh vzporednih večerjah v parku Cinquantenaire - voditeljev ter zunanjih in obrambnih ministrov, so pa deževale čestitke Hrvaški za zmago v bitki z Anglijo v polfinalu svetovnega nogometnega prvenstva.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg je čestital Franciji in Hrvaški za uvrstitev v finale ter jima sporočil: "Naj zmaga najboljši." K tvitu je pripel fotografijo s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Britanska premierka Theresa May, ki je pred začetkom vrha izmenjala nogometni dres s hrvaško kolegico, pa je po porazu Anglije tvitnila: "Tokrat nam ni bilo usojeno, a to je bilo izjemno potovanje, ki je državo navdalo s ponosom."

S slovenskega zunanjega ministrstva so po večerji sporočili, da je vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec v razpravi izpostavil pomen vzpostavitve Natovega regionalnega središča za jug v Neaplju, kamor je Slovenija že februarja napotila svojega predstavnika.

Prvi dan vrha so sicer najbolj odmevale Trumpove kritike, ki jih je ta proti koncu dne strnil v tvit: "Kaj nam bo Nato, če Nemčija plačuje Rusiji milijarde dolarjev za plin in energijo? Zakaj le pet od 29 držav izpolnjuje zaveze? ZDA plačujejo za zaščito Evrope, potem izgubijo milijarde pri trgovini. Dva odstotka BDP je treba plačati takoj, ne do leta 2025."

Danes bo po pričakovanjih glavna tema Afganistan. Voditelji, med njimi odhajajoči slovenski premier Miro Cerar, ki ga v Bruslju spremljata Erjavec in obrambna ministrica Andreja Katič, naj bi potrdili podaljšanje finančne pomoči afganistanskim varnostnim silam do leta 2024.