IUS-INFO - Dnevne novice - V Stuttgartu prepoved vožnje umazanih dizelskih avtomobilov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.7.2018

V Stuttgartu prepoved vožnje umazanih dizelskih avtomobilov

Stuttgart, 11. julija (STA) - V nemškem Stuttgartu prehajajo od besed k dejanjem - od začetka prihodnjega leta avtomobili s starejšimi dizelskimi motorji ne bodo več smeli voziti v mestnem središču. Prizadetih bo do 190.000 avtomobilov v regiji, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Prepoved vožnje bo veljala za motorje s standardom izpustov Euro 4 ali manj. Dizelski avtomobili, ki dosegajo Euro 5, bodo vsaj zaenkrat iz prepovedi še izvzeti, bo pa njihova usoda odvisna od uspeha širšega programa izboljševanja kakovosti zraka v mestu.

Stuttgart s prepovedjo sledi Hamburgu, kjer prepoved vožnje za starejša dizelska vozila že velja na določenih odsekih. Da je tak ukrep zakonit, je sicer konec februarja potrdilo zvezno upravno sodišče v nemškem Leipzigu.

Po podatkih nemškega homologacijskega urada KBA je bilo v začetku letošnjega leta v regiji Stuttgart, Böblingen, Esslingen, Göppingen, Ludwigsburg in na območju Rems-Murr-Kreis registriranih skupno 534.573 dizelskih vozil. Od tega jih 34 odstotkov dosega standard Euro 5, 35 odstotkov pa jih odgovarja standardu med Euro 1 in 4.

Dizelski motorji so na slab glas prišli predvsem po septembru 2015, ko je nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen priznal, da je okoli 11 milijonov dizelskih motorjev v avtomobilih po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela za nižje izpuste škodljivih plinov v času testiranj glede na siceršnjo vožnjo. Oblasti sumijo, da se je podobnih nečednih prijemov lotilo še več drugih proizvajalcev.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar