c S

Hrvaški in slovenski policisti razbili verigo tihotapcev ljudi

11.07.2018 11:22 Zagreb/Koper, 11. julija (STA) - Na območju Hrvaške in Slovenije je bila v skupni operaciji hrvaških in slovenskih policistov razbita veriga tihotapcev ljudi, so potrdili v policijski upravi hrvaške Istre. V sodelovanju s kolegi iz Kopra so prijeli šest državljanov Hrvaške, ki jih sumijo združevanja zaradi tihotapljenja ljudi iz Hrvaške v Slovenijo. V Sloveniji so priprli dvojico.

Vse osumljence so kazensko ovadili, štirje pa so od prejšnjega tedna v priporu na Reki.

Kriminalistična preiskava je potekala istočasno na območju Buzeta, Buj in Kopra. Prijeli so šest hrvaških državljanov, starih med 23 in 47 let. Vodja skupine je bil 44-letni Hrvat, ki naj bi od 22. marca do 7. aprila v Pulju v zločinsko združenje povezal ostale člane skupine z namenom ustvarjanja nezakonitega zaslužka, je dodala istrska policija.

Osumljeni tihotapci so tuje državljane prevzeli v notranjosti Hrvaške ter jih nezakonito prepeljali v Slovenijo in jih izročili slovenskim državljanom, ki so s tujimi državljani nadaljevali pot proti Italiji. Skupina je na Hrvaškem na ta način pridobila več deset tisoč kun (več tisoč evrov).

Na območju Slovenije so združbo sestavljali štirje moški z območja Kopra, slovenski del združbe pa je vodil 27-letni Koprčan, so medtem sporočili s Policijske uprave Koper. Člani mednarodne združbe so od februarja skupno pretihotapili najmanj 45 ilegalnih prebežnikov iz Kosova, Turčije, Kitajske in drugih držav.

Cena izvedbe tihotapljenja iz matične države je znašala med 2500 in 3000 evri za državljane Kosova, okoli 6000 evrov za državljane Turčije in kar okoli 10.000 evrov za državljane Kitajske.

Člani združbe so si tako pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okoli 200.000 evrov. Vodja slovenskega dela združbe je prejemal od 400 do 1000 evrov, prevozniki pa 100 evrov po osebi za opravljen prevoz, so sporočili koprski policisti.

Združba je ilegalne prebežnike tihotapila na območju Mlinov oz. Sočerge, doline Dragonje, Staroda in Jelšan. Ilegalne prebežnike so nato po slovenskem ozemlju in nato preko bivših mejnih prehodov z Italijo na Škofijah in Plavjah prepeljali do ciljnih držav, v večini primerov je bila to Italija.

Med preiskavo je 27-letnik pod vplivom alkohola povzročil tudi prometno nesrečo, v kateri se je soudeleženec lahko poškodoval, Koprčan pa je odpeljal s kraja, ne da bi poškodovanemu nudil pomoč. Zato so zoper njega podali tudi kazensko ovadbo zaradi storitve kaznivih dejanj nevarne vožnje v cestnem prometu in zapustitve poškodovanca v prometni nesreči.

Ob zaključku kriminalistične preiskave so na območju Slovenije trem osumljencem odvzeli prostost. Po zaslišanju je preiskovalna sodnica zoper 27-letnika in 34-letnika z območja Kopra odredila pripor, njunega 28-letnega someščana pa so izpustili na prostost.

Med drugim je policija pri omenjenih treh opravila tudi tri hišne preiskave. Na njih so zasegli več dokazov, pomembnih za nadaljnji kazenski postopek. Med drugim so 27-letniku z območja Kopra zasegli tudi predmete, ki služijo za proizvodnjo in pridelavo konoplje. Za preostale osumljene, ki se v času zaključka preiskave niso nahajali na ozemlju Slovenije, je policija razpisala ukrep iskanja, so še zapisali koprski policisti.

Medtem so na policiji v Karlovcu opozorili, da primanjkuje prostora v tamkajšnjem priporu po tistem, ko so v zadnjih nekaj mesecih prijeli približno 40 oseb, osumljenih tihotapljenja ljudi. Policijska uprava v Karlovcu nadzira ozko območje med mejama z BiH in Slovenijo, ki je v zadnjem času ena izmed najbolj živahnih tihotapskih smeri.