IUS-INFO - Dnevne novice - Bruselj potrdil okrepljeni nadzor Grčije po koncu programa pomoči
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.7.2018

Bruselj potrdil okrepljeni nadzor Grčije po koncu programa pomoči

Bruselj, 11. julija (STA) - Evropska komisija je sprejela odločitev o sprožitvi okvira za okrepljeni nadzor Grčije po zaključku programa pomoči. "Namen okrepljenega nadzora je Grčiji pomagati okrepiti zaupanje trgov, vlagateljev in podjetij, ki si želijo stabilnosti in predvidljivosti," je poudaril podpredsednik komisije, pristojen za evro, Valdis Dombrovskis.

Grčija bo 20. avgusta zaključila program evropskega mehanizma za stabilnost (EMS) za makroekonomsko prilagoditev. Gre za zadnjega od treh programov pomoči, ki so državi, ki jo teži ogromen javni dolg, pomagali ostati nad gladino.

Unija bo v okviru nadzora po izteku programa spremljala "dokončanje, uresničevanje in nadaljnje izvajanje reform, dogovorjenih v okviru programa, v skladu z zavezami grških organov", so sporočili iz Bruslja. To je ključnega pomena za krepitev tržnega zaupanja in s tem okrevanja gospodarstva Grčije, so ocenili.

"Okrepljeni nadzor ni četrti program. Ne vključuje novih obveznosti ali pogojev. Gre za okvir, ki podpira dokončanje in uresničevanje tekočih reform. Zakaj je to tako pomembno? Ker pri okrevanju Grčije ne gre za dogodek, ampak za proces," je dodal komisar za gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Evroskupina se je o nadzoru po izteku programa dogovorila 22. junija. Strokovnjaki unije bodo Grčijo obiskovali vsako četrtletje, njihova naloga pa bo "zgodnje odkrivanje tveganj", ki naj bi tudi omogočilo pravočasno odzivanje. Komisija bo na podlagi teh obiskov izdala četrtletna poročila Evropskemu parlamentu, grškemu parlamentu in delovni skupini evroskupine.

Komisija bo okrepljeni nadzor izvajala v povezavi z Evropsko centralno banko (ECB) in po potrebi Mednarodnim denarnim skladom (IMF). Sodeloval bo tudi ESM, so še dodali.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar