IUS-INFO - Dnevne novice - SNS absolutno proti vložitvi tožbe proti Hrvaški
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

11.7.2018

SNS absolutno proti vložitvi tožbe proti Hrvaški

Ljubljana, 11. julija (STA) - Predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič Plemeniti je danes zavrnil navedbe, da vse stranke podpirajo vložitev tožbe proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi njenega neizvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. "SNS je absolutno proti temu," je poudaril.

Kot je povedal, je eden od slovenskih medijev v torek poročal, da čeprav tožbo podpirajo vse stranke, je na ponedeljkovi seji novega odbora državnega zbora za zunanjo politiko ostalo nedorečeno, kdaj naj vlada tožbo vloži. Tudi predsednik novega OZP Matjaž Nemec je po Jelinčičevih besedah dejal, da je mogoče ugotoviti, da prevladuje enotno stališče, da je treba nadaljevati tožbo proti Hrvaški.

"To ni res. Ni res, da vse stranke podpiramo vložitev tožbe. V prvi vrsti je Slovenska nacionalna stranka absolutno proti temu," je poudaril na novinarski konferenci v DZ.

Glede pooblastila, ki ga je OZP prejšnjega skica parlamenta dal vladi Mira Cerarja, da nadaljuje s postopkom tožbe proti Hrvaški, je povedal, da vlade ni več. "Vlada je odstopila in nima pravice delati takih pomembnih zadev, vlada lahko rešuje samo tiste manjše zadeve," je izpostavil. Cerarjeva vlada trenutno opravlja tekoče posle.

Dodal je, da bo poslanska skupina SNS v četrtek Nemcu in predsedniku DZ Mateju Toninu ter tudi vsem poslancem poslala dopis v zvezi arbitražno odločbo in tožbo proti Hrvaški. "Tožba Hrvaške v zvezi z implementacijo razsodbe arbitražnega tribunala je brezpredmetna, nična pa je tudi sama razsodba, saj izhaja iz popolnoma napačno ugotovljenega dejanskega stanja stvari," piše v dopisu, kot je povedal Jelinčič.

Iz dokončne odločitve je namreč mogoče ugotoviti, da "sta tako Slovenija kot Hrvaška v svojem memorandumu navedli neresnične podatke, ki z dejstvi nimajo nobenega opravka". Gre za lažne navedbe o datumu osamosvojitve obeh držav, trdi Jelinčič. Slovenija je namreč v memorandumu zapisala, da sta se obe državi osamosvojili hkrati, 25. junija 1991. To po besedah predsednika SNS ne drži, saj se je Slovenija osamosvojila 26. junija, Hrvaška pa 8. oktobra 1991.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar