c S

V Turčiji zaporne kazni za rudniško nesrečo z več kot 300 mrtvimi

11.07.2018 11:20 Istanbul, 11. julija (STA) - Sodišče na zahodu Turčije je danes izreklo kazni odgovornim za najhujšo rudniško nesrečo v zgodovini države, v kateri je v premogovniku v kraju Soma maja 2014 umrl 301 človek. Med drugim je nekdanjemu izvršnemu direktorju premogovniške družbe Canu Gurkanu prisodilo 15 let zapora. Svojci umrlih so jezni, saj so pričakovali višje kazni.

Generalni in tehnični direktor premogovnika Ramazan Dogru in Ismail Adali sta dobila po 22 let in šest mesecev zapora, operativni vodja Akin Celik in tehnični nadzornik Ertan Ersoy pa po 18 let in devet mesecev zaporne kazni, poročanje turške tiskovne agencije Anadolu povzema francoska AFP. Kazni bodo danes izrekli še več deset obtoženim.

Sojenje odgovornim so začeli leta 2015, a se je zavleklo. Vodstvu rudnika očitajo, da so zaradi zaslužka zanemarili varnostne ukrepe.

Odvetniki in svojci umrlih v nesreči so za najvišje v premogovniški družbi pričakovali višje kazni. Za 11 izmed več kot 40 obsojenih so terjali večkratne dosmrtne zaporne kazni. Odvetniki so zato v znak protesta po prvih sodbah zapustili sodno dvorano v mestu Akhisar, svojci pa so kričali na sodnika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do tragedije je prišlo 13. maja 2014, ko je v premogovniku izbruhnil ogenj, nakar je odjeknila močna eksplozija. Večina rudarjev je umrla zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom, ki se je po eksploziji razširil po jaških.

Od okoli 800 rudarjev, ki so bili ujeti pod zemljo, so ostali živi le tisti, ki so bili daleč od kraja eksplozije, ostali so bili mrtvi že po nekaj minutah. Končna bilanca je bila 301 mrtev in 162 ranjenih.

Tragedija je pod vprašaj postavila varnostne standarde v industrijskih objektih v Turčiji, ki že sicer niso imeli ravno dobrega slovesa.

Preiskava po katastrofi je pokazala na vrsto pomanjkljivosti v premogovniku, med drugim na premalo detektorjev za ogljikov monoksid in plinskih mask, slabo prezračevanje, neupoštevanje varnostnih predpisov ter "delovne pogojem, vredne suženjstva". Po nesreči so rudnik zaprli.