c S

Slovenska in evropska vojna proti migracijam

11.07.2018 08:52 Ljubljana, 11. julija (STA) - Na stotine ljudi se v Veliki Kladuši, le nekaj kilometrov od meje s Hrvaško, bori s tesnobo in obupom. Mnogi, ki so na poti proti EU že dve leti in so v tem času v zaprtem prostoru spali le v celicah policijskih postaj, so se dokončno zaleteli v zid evropske trdnjave, v Delu piše Boštjan Videmšek.

Bruselj je podkupil libijsko obalno stražo, kriminalno organizacijo, ki ob tihotapskih poslih v padli državi vodi tudi suženjska taborišča. EU se je odločila za odprtje taborišč v "tretjih državah", kjer namerava po avstralskem zgledu in v slogu "modernih" koncentracijskih taborišč na egejskih otokih med ljudmi na begu izbrati le peščico tistih, ki ji najbolj ustrezajo. Madžarska je kriminalizirala pomoč beguncem - nevladne organizacije so postale naslednja tarča Viktorja Orbána, "avantgarde Evrope". Diskurz ulice je postal javna politična govorica. Javna politična govorica je postala - dejstvo.

Tudi v Sloveniji, kjer se je to pred tisoč dnevi zgodilo že s postavitvijo žice na hrvaški meji, zaradi katere se v Kolpi ljudje utapljajo. Sledila je sprememba azilne zakonodaje, s katero je Slovenija po mnenju vodilnih pravnih strokovnjakov prekršila več mednarodnih konvencij o človekovih pravicah.

Sogovorniki, ki so jih slovenski policisti brez (pod)vprašanj vrnili na Hrvaško, tam pa so se nad njimi izživljali hrvaški policisti (fizično nasilje, kraje, poniževanja ...), drug za drugim sprašujejo, kaj se dogaja. Kje in kaj je Evropa. Kmalu bodo na slovensko-hrvaško mejo prišli tudi pripadniki Frontexa, nekakšne evropske mejne policije.

Do militarizacije begunsko-migrantskega vprašanja je le še slabega pol koraka, sklene komentator.