c S

NIJZ za projekt upravljanje podatkovnih zbirk 460.083 evrov

11.07.2018 07:29 Ljubljana, 10. julija (STA) - Vlada je na odboru za državno ureditev in javne zadeve sprejela sklep o uvrstitvi projekta upravljanje podatkovnih zbirk na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v načrt razvojnih programov za obdobje 2018-2021. Vrednost investicije je 460.083 evrov. Sredstva pa bo v celoti zagotovilo ministrstvo za zdravje.

Kot so zapisali v uradu vlade za komuniciranje, NIJZ na podlagi zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva zbira različne podatke, ki jih analizira in na podlagi analiz pripravlja različna redna in izredna poročila ter naročnikom in različnim javnostim podaja informacije s področja javnega zdravja.

Inštitut sicer že vrsto let razpolaga z ustreznimi infrastrukturnimi in tehničnimi zmogljivostmi na celotnem območju Slovenije, glavni namen investicije pa je nadgradnja že obstoječega sistema upravljanja podatkovnih zbirk na NIJZ, so navedli v sporočilu za javnost.

Projekt po njihovih navedbah med drugim prinaša avtomatizacijo postopkov, kar bo omogočilo hitrejšo komunikacijo med ključnimi deležniki ter večjo kakovost in učinkovitost dela, ter poenotenje verzij programske opreme in s tem nemoteno izmenjavo podatkov in skupinsko delo brez zapletov.

V njegovem okviru je predvidena tudi vzpostavitev celovitega spremljanja vsebin zunajbolnišničnih obravnav, odprava določenih organizacijskih in tehnoloških ovir pri pridobivanju podatkov. Predviden je krajši čas pridobivanja podatkov ter povečanje njihove točnosti.