c S

Pomilostitev dveh živinorejcev iz Oregona, katerih obsodba je sprožila oborožen upor

11.07.2018 07:28 Washington, 10. julija (STA) - Predsednik ZDA Donald Trump je pomilostil Dwighta in Stevena Hammonda iz Oregona katerih obsodba na zaporno kazen zaradi požiga javnih zemljišč je leta 2016 sprožila oborožen upor somišljenikov in zavzetje naravnega zavetišča za divje živali v Oregonu, je danes sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

Trump je doslej že opravil nekaj odmevnih pomilostitev in znižanj kazni, kritiki pa ga obtožujejo, da to počne mimo utečenega procesa, na prošnjo ali nasvet slavnih, znancev ter prijateljev, če mu to prinese politično korist ali pozitivno medijsko pokrivanje.

Najbolj odmeva znižanje kazni za preprodajalko mamil Alice Johnson na prošnjo Kim Kardashian, čeprav je pred tem govoril, da si vsi preprodajalci mamil zaslužijo smrtno kazen.

Dwighta in Stevena Hammonda iz Oregona, očeta in sina, so aretirali, ker sta kurila travo v naravnem zavetišču, kjer sta tudi pasla svojo živino. Prvi sodnik jima je izrekel precej nižjo kazen od minimalne predpisane, zvezno tožilstvo se je potem pritožilo in novi sodnik jima je oktobra 2015 izrekel pet let zapora.

Kazen je ogorčila ameriške bele separatiste, ki zavračajo zvezno vlado in pod vodstvom Ammona Bundyja, ki je z družino že povzročal podobne težave v Nevadi, so zavzeli naravno zavetišče za divje živali Malheur, ki je blizu kmetije Hammondovih.

Zavzetje je trajalo nekje od začetka do konca januarja 2016, saj zvezna policija ni hotela nasilno posredovati proti oborožencem. Končalo se je 26. januarja 2016, ko je policija aretirala Bundyja in ubila udeleženca zavzetja Roberta Finicuma, ki se je poskusu aretacije uprl z orožjem. Ammon Bundy je bil kasneje na sodnem procesu oproščen.

Sandersova je sporočila, da je bila druga sodna odločitev za višjo kazen nepravična. Dwighta in Stevena Hammonda je označila za predana družinske človeka, ki uživata spoštovanje v skupnosti, podporo sosedov, lokalne policije in kmetov po celotnem ameriškem Zahodu, zato si zaslužita pomilostitev.