c S

Skupni odbor DZ o NLB v sredo

10.07.2018 15:01 Ljubljana, 10. julija (STA) - Skupni odbor DZ bo razpravo o predlogu ministrstva za finance za spremembo prodajne zaveze za NLB opravil v sredo ob 11. uri. Seja bo za javnost zaprta, saj je gradivo označeno s stopnjo zaupnosti tajno, so sporočili iz DZ.

Zahtevo za sklic nujne seje so vložile poslanske skupine NSi, SDS, LMŠ, SD, SMC in SN ter poslanski skupini madžarske in italijanske narodne skupnosti. To so storile po tem, ko se je vlada v odhajanju minuli četrtek odločila, da želi pred odločitvijo o tej temi pridobiti še mnenje DZ, ki v novem sklicu že deluje.

Evropska komisija, ki je proti Sloveniji sprožila poglobljeno preiskavo, ker ta skladno z enkrat že spremenjeno zavezo lani ni izvedla dogovorjene prodaje, ter ministrstvo za finance se pogajata o sprejemljivi rešitvi za obe strani. Strani naj bi našli skupni jezik za spremembo zavez in izravnalnih ukrepov za NLB, kar mora potrditi vlada in nato Bruslju poslati uraden predlog.

Po neuradnem predlogu ministrstva naj bi vsaj polovico banke prodali letos, preostalo do 75 odstotkov minus eno delnico pa najpozneje v prihodnjem letu. Hkrati s tem ministrstvo v sprejem predlaga tudi predlog zakona za zaščito NLB, po katerem bi v primeru prodaje izničili vpliv na višino kupnine zaradi nerešenega vprašanja hrvaških deviznih vlog.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je minuli teden dejal, da "nekatere stranke, tudi vladne, ne soglašajo kar tako s prodajo". SDS in NSi sta za prodajo, Levica je proti, LMŠ in Stranka Alenke Bratušek pa bi to, namesto po predvideni metodi prodaje v obliki IPO, izvedle s prodajo NLB strateškemu partnerju.

Kaj bo sklenil odbor, je tako negotovo. Vlada pa bi o tej temi lahko ponovno govorila oz. odločala v petek, ko je sklicana redna tedenska seja.