c S

Več možnosti za vključitev v program spodbujanja zaposlovanja

10.07.2018 15:00 Ljubljana, 10. julija (STA) - Zavod za zaposlovanje je danes razširil možnosti za vključitev brezposelnih v program Zaposli.me za obdobje 2017-2019, prek katerega lahko delodajalci dobijo subvencijo za zaposlitev brezposelne osebe. Po novem bodo lahko starejše od 50 let in starejše od 30 let z osnovnošolsko izobrazbo vključili že takoj ob prijavi na zavod, ne šele po pol leta.

S spremembo javnega povabila se lahko starejši od 50 let in osebe z nedokončano ali končano največ osnovnošolsko izobrazbo, ki so stare 30 in več let, vključijo v subvencionirano zaposlitev že takoj po prijavi v evidenco brezposelnih. Doslej so morali biti prijavljeni vsaj šest mesecev.

Kot je danes objavil zavod, želijo s tem spodbuditi zaposlovanje oseb iz te ciljne skupine, izboljšati dostop do čim hitrejše in kakovostne zaposlitve ter poskrbeti za boljšo socialno vključenost ter enake možnosti na trgu dela.

V program se tako lahko vključijo brezposelni, ki so starejši od 50 let, ki so stari vsaj 30 let in imajo nedokončano ali dokončano največ osnovno šolo, ki so stari vsaj 30 let in so vsaj 12 mesecev prijavljeni v evidenci brezposelnih ter ki so stari vsaj 30 let in so po vključitvi v programe socialne vključenosti in aktivacije znova dejavni na trgu dela.

Višina subvencije, in jo lahko dobijo delodajalci, je odvisno od izpolnjevanja števila kriterijev za posamezno ciljno skupino, znaša pa od 5000 do 7000 evrov.

Delovno razmerje mora trajati najmanj leto dni za polni delovni čas (40 ur na teden) oz. za krajši delovni čas v skladu z odločbo o invalidnosti. Subvencija se izplača v dveh delih, in sicer prvi del po zaposlitvi, drugi pa po izplačilu plače za 12. mesec zaposlitve.

Za subvencije je na voljo skupno 50 milijonov evrov, javno povabilo pa je odprto do porabe sredstev, najdlje do 31. julija 2019. Kot so STA danes povedali na zavodu, so v tem povabilu, ki je bilo objavljeno 3. avgusta lani, do konca junija sprejeli za okoli 16 milijonov evrov ponudb.