c S

Dopolnitvam zakona o zdravniški službi obljubljena podpora večine poslanskih skupin

10.07.2018 14:09 Ljubljana, 10. julija (STA) - Poslanske skupine večinoma predlog dopolnitev zakona o zdravniški službi, ki ga obravnavajo na izredni seji DZ, označujejo za gasilski ukrep. A glede na napovedi bodo dopolnitve, s katerimi želi ministrstvo za zdravje rešiti kadrovski problem na področju otroške kardiologije, podprli v poslanskih skupinah LMŠ, SMC, SD, SAB in DeSUS.

Poslanka SDS Jelka Godec je opozorila, da se glede na izjave premiera v odhodu Mira Cerarja, da sta bili pod njegovo vlado sprejeti dve tretjini zdravstvene reforme, danes očitno sprejema še zadnja tretjina, ki pa bo po njenem mnenju pomenila "zadnji žebelj v krsto slovenskega zdravstva".

Opozorila je na nevarnost dopolnitev zakona v smislu razkroja javnega zdravstva. Glede vprašanja podpore spremembam zakona je dejala, naj takšen zakon sprejme tisti, ki je za to odgovoren, medtem ko so v SDS pripravili predlog dopolnila, s katerim bi dali večjo pristojnost direktorju javnega zavoda, da bi lahko v večji meri privabil zdravnike iz tujine.

Jože Lenart iz LMŠ je predlog sprememb zakona označil za gasilski ukrep za požar v zdravstvu, ki bo slej ali prej ponovno vzniknil, saj tli na več ravneh. Zato se je po njegovem mnenju treba sistemsko lotiti težav v zdravstvu. Vseeno nameravajo predlog zakona podpreti.

Po oceni poslanca SD Soniboja Knežaka je položaj na področju otroške kardiologije takšen, da potrebujemo dopolnitve zakona, čeprav gre za rešilno bilko. Po njegovem mnenju gredo rešitve v zakonu v pravo smer, čeprav si želijo, da novela ne bi bila potrebna. Tako je cinično pripomnil, da pogrešajo v noveli člen, ki bi prepovedoval "aroganco, pohlep in igranje bogov".

Poslanka SMC Janja Sluga je napovedala podporo zakonskim spremembam. Kot je dejala, je agonija pomanjkanja kadra v zdravstvu globok problem. Glede pomanjkanja kadrov na področju otroške srčne kirurgije pa po njenem mnenju plače kirurgov ne morejo biti razlog za vse težave, niti za to, da je UKC praktično ostal brez svojih strokovnjakov na tem področju.

Poslanka Levice Violeta Tomić ocenjuje, da predlog novele problemov v slovenskem zdravstvu ne rešuje, ampak jih le obhaja. Opozorila je, da je zakon spisan univerzalno za celoten terciar, ne le za otroško kardiologijo in srčno kirurgijo, zato je po njenem mnenju vprašanje časa, kdaj bomo v časopisih brali o novih škandaloznih pogodbah s tujimi zdravniki.

V NSi po napovedih Jerneja Vrtovca noveli ne bodo nasprotovali, a opozarjajo na nekatere možne negativne posledice. Po njegovi oceni dopolnitve zakona vodijo v neenakopravno obravnavo domačih in evropskih zdravnikov v primerjavi z zdravniki iz tretjih držav, tako na področju komunikacije kot tudi pri plačilu. Tako se po njegovih besedah vzpostavlja dvotirni sistem, kar bi lahko slovenske strokovnjake še bolj vzpodbudilo k odhodu v tujino.

Poslanec SAB Vojko Starović je napovedal podporo zakonu, saj je nujno poskrbeti za otroke s srčno napako. "Če moramo za to pod nujno najeti tuje strokovnjake, je treba spremeniti pravila," je dejal in dodal, da gasilski ukrep podpirajo le zato, ker je to dober za slovenske otroke in njihove starše.

Tudi v DeSUS obljubljajo soglasno podporo zakonu, saj gre po besedah Roberta Polnarja za "nujnost, ki ji ni mogoče nasprotovati". Po njegovem mnenju se preveč ukvarjajo s specifiko sredstev, namesto z bistvenostjo cilja - omogočiti pomoč državljanom, ki jo potrebujejo.

Zmaga Jelinčiča iz SNS pa vedno bolj obhaja občutek, da je zakon pisan za čez čas za celotno medicinsko področje, da bodo "tujci delali v Sloveniji in dobili krasno plačilo". Zato se sprašuje, zakaj se ne omogoči enakega plačila tudi za slovenske strokovnjake. Po njegovem mnenju gre za dopolnitve zakona, ki pomenijo začetek sesuvanja javnega zdravstva, zato jih ne bodo podprli.