c S

EU in zveza Nato pred vrhom zavezništva krepita sodelovanje

10.07.2018 14:08 Bruselj, 10. julija (STA) - Visoki predstavniki EU in zveze Nato so danes v Bruslju pred vrhom zavezništva podpisali izjavo o krepitvi sodelovanja med organizacijama. Ključni cilji so izboljšati mobilnost vojaških sil in opreme ter pripravljenost na kibernetske in hibridne napade ter okrepiti boj proti terorizmu in tihotapcem z migranti v Sredozemlju.

EU in Nato sta izjavo o krepitvi sodelovanja podpisala dan pred dvodnevnim vrhom zavezništva, ki bo potekal v senci čezatlantskih trenj zaradi trgovine, Irana in podnebja.

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg sicer že vseskozi izpostavlja, da je varnostna vez med obema stranema Atlantika trdna kljub tem nesoglasjem. A na vrhu v sredo in četrtek je pričakovati nove kritike ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi preskromnih obrambnih proračunov evropskih zaveznic.

Današnja izjava je drugi dokument o sodelovanju, ki sta ga podpisali organizaciji. Prvo izjavo o sodelovanju so podpisali pred dvema letoma v Varšavi.

"Cilj je jasen - zaščititi državljane EU z vsemi razpoložljivimi sredstvi in za to ni boljšega partnerja od Nata," je ob podpisu izjave danes v Bruslju poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

V Natu je 22 članic EU, organizaciji delita zaveze in vrednote ter se soočata z enakimi izzivi in grožnjami, pa je izpostavil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, prav tako podpisnik izjave.

Tretji podpisnik, generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg pa je med drugim dejal, da so obrambna prizadevanja unije komplementarna Natu, ne alternativa.

Zaradi ameriških skrbi pred vzpostavljanjem vzporednih struktur izjava vključuje tudi poudarek, da bo "Nato še naprej igral edinstveno in bistveno vlogo kot temelj skupne obrambe za vse zaveznice".

ZDA skrbi, da je nova evropska obrambna politika preveč protekcionistična in da ogroža interese ameriške industrije. Ameriška veleposlanica pri Natu Kay Bailey Hutchison je pred časom opozorila pred možnostjo izstopa ameriške vojaške industrije iz skupnih projektov v odziv na evropski protekcionizem.