c S

Po manj kot dveh tednih odstopila češka pravosodna ministrica

10.07.2018 11:24 Praga, 10. julija (STA) - Češka pravosodna ministrica Tatana Mala je v ponedeljek sporočila, da po 13 dneh odstopa s položaja, je poročala češka tiskovna agencija ČTK. Odstopu je botroval škandal, da je domnevno ponaredila svojo diplomsko nalogo, pomanjkljivosti pa so odkrili tudi pri njenem magistrskemu delu.

Članica populistične liberalne stranke Ano premierja Andreja Babiša je sicer zavrnila vse obtožbe glede domnevnega plagiata, ki so ga odkrili mediji, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

"Res potrebujemo kabinet z zaupanjem in temu ne želim stati na poti," je dejala Mala.

Univerza Mendel v Brnu je sporočila, da so na 11 od 48 straneh diplomske naloge sicer zasledili ujemanje z dve leti starejšim zaključnim delom, a da je njeno delo o mikrookoljskih pogojih za vzrejo kuncev vseeno originalno in dobro predstavljeno. Dodali so še, da je preučevala drugo vrsto kuncev.

Določene nepravilnosti so sicer mediji izpostavili tudi pri magistrski nalogi Male o družinskem pravu, ki jo je spisala na slovaški zasebni šoli.

Babiš je že sporočil, da bo predsednika Miloša Zemana zaprosil, da mu začasno dovoli prevzem vodenja pravosodnega ministrstva. Češkega premierja sicer bremeni ovadba zaradi domnevnih poneverb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem pa češka vlada še vedno nima ministra za zunanje zadeve, saj je Zeman zavrnil socialdemokrata Miroslava Pocheja. Zunanje ministrstvo začasno vodi notranji minister Jan Hamaček.

Češko manjšinsko vlado v sredo čaka težka preizkušnja, saj bo parlament glasoval o zaupnici. Koalicijo trenutno sestavlja Ano in socialdemokrati (ČSSD), večino v parlamentu pa naj bi ji zagotovili komunisti.