c S

DZ na izredni seji o dopolnitvah zakona o zdravniški službi

10.07.2018 09:29 Ljubljana, 10. julija (STA) - Poslanci bodo danes na izredni seji odločali o predlogu dopolnitev zakona o zdravniški službi, s katerimi želi vlada oz. ministrstvo za zdravje zaradi pomanjkanja domačih strokovnjakov na področju otroške kardiologije olajšati zaposlitve strokovnjakov iz držav zunaj EU. Za razpravo je na voljo dobrih šest ur in pol.

DZ obravnava predlog dopolnitev zakona po nujnem postopku. S sprejemom se namreč mudi, saj želijo s tem rešiti kadrovske razmere na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike. Konec prejšnjega tedna se je namreč na pediatrični kliniki izteklo službovanje še dvema od treh domačih kardiologov, ki so dali odpoved v maju. V ponedeljek pa sta začela delati dva tuja pediatrična kardiologa - eden prihaja iz ZDA, drugi s Hrvaške.

Do predloga dopolnitev zakona se je v četrtek že opredelil novoustanovljeni skupni odbor, ki ga je podprl brez glasu proti. Po predlogu sprememb bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji.

Šlo bi za izjemne primere, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov. Od teh zdravnikov ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika.

Zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto, če bo prejel vabilo iz terciarne zdravstvene ustanove in če bodo za njegovo strokovno znanje jamčili trije zdravniki v Sloveniji, od tega nacionalni koordinator za to specializacijo in specialista mentorja.