c S

Odstop Davisa za Evropsko komisijo ni problem

09.07.2018 14:58 Bruselj, 09. julija (STA) - Odstop britanskega ministra za brexit Davida Davisa za Evropsko komisijo ni problem, je danes dejal tiskovni predstavnik komisije Margaritis Schinas. Unija se bo še naprej pogajala z Veliko Britanijo, saj je pripravljena doseči dogovor in je vedno na voljo za pogovor, je dodal po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Nekaj ur preden je Davis odstopil je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker po telefonu govoril z britansko premierko Thereso May, a Schinas ni razkril vsebine pogovora.

Davis je odstopil, ker se ne strinja s pogajalskimi izhodišči, za katera se je britanska vlada dogovorila v petek. Kot je zapisal v odstopnem pismu, vse bolj kaže, da Velika Britanija ne bo zapustila carinske unije in enotnega trga.

Mayeva je Davisu odgovorila, da se ne strinja z njegovo opredelitvijo politike, za katero so se dogovorili na vladi v petek.

Britanska vlada je v petek sprejela načrt za trgovanje med Veliko Britanijo in EU po brexitu. V skladu z načrtom naj bi se med drugim izognili nadzoru na meji med Severno Irsko in Irsko in zaščitili dobavne verige za proizvodnjo, hkrati pa ne bi več priznavali pristojnosti Sodišča EU, nadzorovali bi migracije in vzpostavili lastno trgovinsko politiko.

Schinas je danes še dodal, da pozdravljajo dejstvo, da britanska vlada poglobljeno razpravlja o prihodnjem procesu in da bodo seveda preučili njihov predlog, ko ga dobijo.

Po odstopu Davisa so danes na Otoku sicer že izbrali njegovega naslednika. Novi minister, pristojen za izhod Velike Britanije iz Evropske unije, bo namreč dosedanji državni sekretar Dominic Raab, ki je goreč zagovornik brexita.

Medtem je glede na javnomnenjsko raziskavo med Britanci upadla podpora temu, kako vlada Mayeve vodi pogajanja z unijo glede brexita. Podpira jo namreč le še 29 odstotkov vprašanih, kar je najnižja podpora od začetka izvajanja raziskave novembra 2016, povzema raziskavo inštituta ORB tiskovna agencija Reuters.

Več kot polovica vprašanih (56 odstotkov) jih je še prepričana, da Mayevi ne bo uspelo doseči pravega dogovora z Brusljem.