c S

Romunski predsednik odstavil tožilko za korupcijo

09.07.2018 11:00 Bukarešta, 09. julija (STA) - Romunski predsednik Klaus Iohannis je danes odstavil vodjo specializiranega urada tožilstva za boj proti korupciji (DNA) Lauro Codruto Kövesi, kot mu je to naložilo ustavno sodišče. Kövesijeva je ob tem poudarila, da njena današnja odstavitev ni poraz in da je "korupcija premagljiva".

"Romunski predsednik je danes podpisal dekret o odstavitvi tožilke," je danes povedal tiskovni predstavnik predsednika. "V državi, kjer velja vladavina prava, je treba odločitve ustavnega sodišča spoštovati," je pojasnil, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vendar pa se boj proti korupciji ne bi končal. Kdorkoli bo tožilec DNA, ta institucija mora boj proti korupciji ohranjati na najvišji ravni," so dodali v tiskovni službi.

Kövesijeva je po odstavitvi dejala, da "želijo politiki ustaviti pravosodje in preiskave". "DNA je pokazal, da je pravna država enaka za vse in da ni nihče dovolj močan, da bi se ji izognil. Preiskave so doletele ljudi, ki so se zdeli nedotakljivi".

Od predsednika je odstavitev sprva zahteval romunski pravosodni minister Tudorel Toader, ker da tožilka krši ustavo in "škoduje ugledu" Romunije s svojimi kritikami reform, ki jih na področju pravosodja načrtuje vlada.

Iohannis je to zavrnil, češ da so argumenti ministra "subjektivne narave", pa tudi pravno sporni. Vlada je zato proti predsednikovi odločitvi vložila tožbo na ustavnem sodišču.

To je konec maja odločilo, da mora predsednik odstaviti Kövesijevo, kot je od njega zahtevala romunska vlada. Predsednik namreč po mnenju sodišča nima pristojnosti, da bi zavrnil zahtevo za odstavitev.

Kritiki očitajo vladi, da želi z odstavitvijo tožilke ustaviti boj proti korupciji. K odstavitvi je pozival predvsem predsednik vladajočih socialdemokratov (PSD) Liviu Dragnea, ki zaradi pravnomočne obsodbe sam ne sme vladati, proti njemu pa trenutno potekata še dve sojenji zaradi korupcije. Socialdemokrati si zato prizadevajo tudi za odpravo zakona, ki pravnomočno obsojenim prepoveduje vladanje.

Tožilka uživa velik ugled v javnosti, ker je pred roko pravice v zadnjih letih privedla kar nekaj pomembnih uradnikov. Za svoje delo v eni najbolj s korupcijo prepredenih članic Evropske unije je prejela tudi pohvale iz Evropske komisije.

"Neodvisnost romunskega pravosodnega sistema in njegova sposobnost za učinkovit boj proti korupciji sta najbolj pomembna," je v današnjem odzivu na odstavitev Kövesijeve povedal tiskovni predstavnik komisije Christian Wigand.