c S

Novinar in urednik RTS kršila novinarski kodeks

09.07.2018 13:43 Ljubljana, 09. julija (STA) - Novinarsko častno razsodišče (NČR) je presodilo, da sta novinar in urednik RTS24.si in televizije RTS, Matej Regent in Dejan Komes, kršila 1. člen novinarskega kodeksa. Pritožbo je sprožil novinar Večera Igor Selan.

Selan se je pritožil zaradi prispevka na spletni strani in v televizijskem programu z naslovom "Je seštevek več laži enak resnici?".

Novinar je v uvodu članka zapisal: "Nekateri lokalni mediji so brez podrobne raziskave domnevali, da župan dr. Andrej Fištravec in Mestna občina Maribor pri tujih investitorjih nimata pomembne vloge ter da občinske delegacije s potovanji tratijo zgolj denar in čas." Pritožnik pravi, da se novinar v prispevku sklicuje na njegov zasebni zapis na družbenem omrežju Facebook, v katerem pa omenjena trditev ni bila podana. Po mnenju pritožnika je tako novinar potvoril njegov zapis in navedel neresnično trditev.

Selan je novinarju Regentu očital, da je obračunaval z njegovim zasebnim mnenjem pod pretvez, da so o tem poročali lokalni mediji. Selan je poudaril, da je, čeprav je zaposlen kot novinar časnika Večer, ni mogoče enačiti z lokalnim medijem. Poleg tega novinar Regent pri pripravi prispevka ni poskušal pridobiti njegovega odziva.

NČR je ugotovil, da sta Regent in Komes kršila 1. člen Kodeksa novinarjev Slovenije, ne pa tudi 3. in 6. člena. Kot so zapisali v obrazložitvi, je iz odgovorov novinarja in urednika RTS jasno, da je avtor prispevka in članka z "nekateri lokalni mediji" meril zgolj na časnik Večer, Selana pa z objavo njegovih misli na Facebooku prepoznal kot njegovega predstavnika.

"Nobene potrebe torej ni bilo, da avtor ni povedal, koga dejansko napada in je natančno omembo (Večera) kamufliral v izraz 'nekateri lokalni mediji'," so zapisali v NČR. Zato so v prispevku zaznali kršitev 1. člena kodeksa, ki pravi, da mora novinar preverjati točnost zbranih informacij in se izogibati napakam.