c S

Izrek kazni za marčevski umor v Zagorju ob Savi bo v torek

09.07.2018 13:22 Ljubljana, 09. julija (STA) - Z zaključnimi besedami se je sklenila glavna obravnava v sojenju Janezu Šesku, ki je priznal, da je 7. marca letos umoril mater svoje nekdanje partnerke. Tožilstvo predlaga 26 let zapora, obramba milejšo kazen. Sodnik Tomaž Bromše bo svojo odločitev izrekel v torek. Obdolženi je napovedal, da ob izreku sodbe ne bo navzoč.

Tožilstvo predlaga 26 let zaporne kazni, saj je to po njihovem mnenju najnižja še primerna kazen za tovrstno kaznivo dejanje. Kot je v današnjem zaključnem mnenju dejal tožilec Marko Godec, je obdolženi moril na grozovit način in iz brezobzirnega maščevanja, ravnal je surovo in krvoločno, njegova žrtev pa da je med tem fizično in psihično trpela, saj je glede na izpovedbe prič klicala na pomoč.

Ne glede na to, da obdolženi meni, da je bila žrtev kriva za vsa nesoglasja med njim in bivšo partnerko, da zaradi nje ni imel dovolj stikov s svojimi otroki, pa "gre za absolutno nesprejemljivo ravnanje, na tak način ni mogoče reševati nesoglasij oz. konfliktov", je dodal. "Gre za eno najhujših kaznivih dejanj, ki ima za posledico smrt nemočne ženske," je izpostavil tožilec in opozoril, da obdolženi ni pokazal niti najmanjšega znaka obžalovanja.

Tožilstvo predlaga tudi podaljšanje pripora obdolženemu zaradi ponovitvene nevarnosti, saj je v pismu nekdanji partnerki zagrozil, da bo ona "naslednja na vrsti, če in ko pride na prostost".

Pooblaščenka nekdanje partnerke se je pridružila predlogu za kazen, saj gre po njenem mnenju za skrajno zavržno in izjemno agresivno, celo brutalno dejanje. Ne le, da je žensko umoril, s tem je uničil življenje in povzročil trajne travmatične posledice številnim osebam, med drugim tudi svojima mladoletnima otrokoma, je dodala.

Vendar pa je zagovornik obdolženega Robert Čebular ocenil, da bi morala biti kazen kljub priznanju krivde milejša od predloga tožilstva. Kot je opozoril, obdolženi ni prikrival očitanih dejanj, sam je tudi poskrbel, da so bili o dogodku takoj obveščeni policisti. Prav tako doslej ni bil obravnavan za kazniva dejanja, za to, da ima osebnostno motnjo, o kateri je na današnjem naroku spregovorila sodna izvedenka psihiatrije Mojca Zvezdana Dernovšek, pa ni sam kriv, je dodal odvetnik.

Šesek se glede predlagane kazni tožilstva danes ni opredelil. "Živeli me boste 30 let oz. kolikor mi boste dali," je dejal in dodal, da mu je vseeno, kakšna kazen ga bo doletela, saj da bo o tem odločil sodnik. Prav tako ni nasprotoval podaljšanju pripora, saj da se ima tam "čisto fino".

Povedal je tudi, da so ga do tega dejanja "pripeljali", a zanikal, da bi to storil iz maščevanja proti nekdanji partnerki, ampak zato, ker je bila mater nekdanje partnerke do njega hudobna.

Nasprotno je Dernovškova danes ocenila, da je to storil iz maščevanja nekdanji partnerki. Namreč obdolženi ni želel prizadeti svojih otrok, da bi ostali brez matere, je pa prizadel nekdanjo partnerko s tem, da je umoril njeno mater. To je bilo, kot je tudi zapisal v pismu nekdanji partnerki, "darilo za 8. marec".

Pri obdolženem je ugotovila mejno osebnostno motnjo, kar so že v preteklosti zanj diagnosticirali drugi psihiatri. K osebnostni motnji je bila pridružena akutna stresna motnja in prilagoditvena motnja. A kljub temu je obdolženi dejanje načrtoval, zanj se je odločil racionalno in je videl to kot edino rešitev za situacijo, je dodala Dernovškova.