c S

Avstrija uvedla petdnevni nadzor na meji z Italijo in Nemčijo

09.07.2018 10:13 Dunaj, 09. julija (STA) - Avstrija je ponoči uvedla časovno omejen nadzor na pomembnejših mejnih prehodih z Italijo in Nemčijo. Od polnoči potnike med drugim preverjajo na nemško-avstrijskem prehodu Kiefersfelden/Kufstein in prehodu Brenner z Italijo. Nadzor bo trajal do petka, Dunaj ga utemeljuje z varnostjo ob srečanju notranjih ministrov EU v Innsbrucku.

Potniki morajo po navedbah policije na omenjenih prehodih upočasniti vozilo na 30 kilometrov na uro, v izogib zastojem ostajata odprta po dva pasova. Tako osebna vozila kot tovornjaki morajo kljub temu računati z zamudami.

Poleg Brennerja z Italijo nadzor vršijo še na prehodih med Nemčijo in avstrijsko Tirolsko. Vstop iz Nemčije v Avstrijo prek Salzburga ali Passaua pa je mogoč brez nadzora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Dunaju nadzor utemeljujejo z varnostnimi ukrepi ob dvodnevni konferenci notranjih ministrov EU, ki bo v četrtek in petek potekala v Innsbrucku. Poudarjajo tudi, da to ni povezano z razpravami okoli migracij. "Iščemo morebitne motilce, ne specifično migrante," je povedal predstavnik policije.

V Avstriji so podoben petdnevni nadzor napovedali tudi za september, in sicer v času srečanja predsednikov držav in vlad članic EU. To bo 20. septembra v Salzburgu.