c S

Zunanji ministri na Dunaju brez vidnejšega napredka v reševanju iranskega jedrskega sporazuma

09.07.2018 05:09 Dunaj, 06. julija (STA) - Po približno treh urah so se pogovori na ravni zunanjih ministrov glede reševanja iranskega jedrskega sporazuma končali brez vidnejšega napredka. Obvezali so se, da bodo še naprej ohranjali sporazum, nastale težave po odstopu ZDA od sporazuma pa bodo reševali na ravni dvostranskih dogovorov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Iran, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Nemčija in Francija so danes ponovno poudarili svojo obvezo do polnega spoštovanja in učinkovite uresničitve jedrskega sporazuma, je pisalo v sklepni izjavi, ki jo je prebrala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Dodala je, da so se strinjali, da je umik sankcij eden od ključnih delov sporazuma, zato nameravajo okrepiti gospodarske odnose z Iranom. Po odstopu ZDA od sporazuma in ponovni uvedbi sankcij, nameravajo to na primer reševati z blokado ameriških sankcij, ki naj bi v veljavo stopile avgusta, in zavarovanjem kreditov za podjetja. Nadaljevali bodo tudi s trgovanjem plina in nafte.

Ministri so se odločili, da bodo za nastale težave našli praktične rešitve, na primer v okviru dvostranskih dogovorov.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je danes ocenil, da je bilo srečanje korak naprej, ampak da se mora Teheran še odločiti, ali bo upošteval sporazum. Kot je pojasnil, morajo evropske države tudi izpolniti svoje obljube glede ohranjanja gospodarskih vezi z Iranom, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Zagotovo želimo upoštevati jedrski sporazum, ampak zadnja odločitev bo sprejeta v Teheranu," je dejal.

Srečanja na Dunaju so se udeležili zunanji ministri Irana, Rusije, Kitajske, Nemčije in Francije, Mohamed Džavad Zarif, Sergej Lavrov, Wang Yi, Heiko Maas in Jean-Yves Le Drian. Le britanski zunanji minister Boris Johnson je zaradi pomembnega zasedanja vlade na srečanje poslal državnega sekretarja.

Ameriški predsednik Donald Trump je ZDA iz sporazuma umaknil pred dvema mesecema, medtem ko ga ostale podpisnice še vedno podpirajo. Teheran medtem zahteva zagotovila v zameno za nadaljevanje spoštovanja dogovora o njegovem jedrskem programu.