c S

V Ženevi sklenili 38. zasedanje Sveta ZN za človekove pravice

09.07.2018 05:07 Ljubljana, 06. julija (STA) - V Ženevi se je danes s sprejetjem odločitev sklenilo 38. redno zasedanje Sveta ZN za človekove pravice, ki mu trenutno predseduje Slovenija. Slovenija je na zasedanju podprla pomembne resolucije o stanju človekovih pravic v posameznih državah in se pridružila konsenzu o 14 drugih odločitvah, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Slovenija je bila po navedbah ministrstva med zasedanja dejavna v pogajanjih o posameznih resolucijah in je sodelovala v dialogih in splošnih razpravah. Med drugim je nastopila v splošni razpravi na temo perečega stanja človekovih pravic v posameznih državah in izrazila zaskrbljenost glede problematičnih trendov na področju človekovih pravic v Burundiju, Demokratični republiki Kongo, Venezueli in Belorusiji.

Slovenija je poleg tega v dialogu s preiskovalno komisijo za Sirijo obsodila kršitve človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava v tej državi in pozvala k preiskavi kršitev. Ob predstavitvi poročila visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice o Ukrajini pa je med drugim pozvala k neoviranemu dostopu mednarodnih opazovalcev in mehanizmov za človekove pravice do celotnega ozemlja Ukrajine.

Med pomembnimi odločitvami tega zasedanja so na ministrstvu za zunanje zadeve izpostavili tudi soglasno sprejeti resoluciji, ki naslavljata odpravo diskriminacije in nasilja nad ženskami.

Kot so še zapisali na ministrstvu, Slovenija med drugim pozdravlja tudi sprejem pobud o spodbujanju in varovanju človekovih pravic v kontekstu mirnih protestov, vlogi civilne družbe pri spoštovanju človekovih pravic in vlogi Sveta ZN za človekove pravice pri preprečevanju kršitev človekovih pravic.

Svet ZN za človekove pravice je organ ZN, ki obravnava človekove pravice in njihovo uveljavljanje in udejanjanje po svetu.