c S

Sindikati v Croatia Airlines preložili stavko

09.07.2018 05:06 Zagreb, 06. julija (STA) - Za ponedeljek napovedana stavka v hrvaškem letalskem prevozniku Croatia Airlines je preložena. Tako sta se namreč danes po sestanku s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem odločila podjetniški sindikat ORCA in sindikat pilotov HSPP. S preložitvijo stavke bodo omogočili, da se v razumnem roku pripravijo podlage za novo kolektivno pogodbo.

Predstavniki sindikatov so Plenkoviću predstavili svoje poglede na trenutne razmere v Croatii Airlines. Plenković pa je po pojasnilih sindikatov na podlagi informacij, ki so mu jih dali, izkazal pripravljenost, da se zagotovi vse potrebne podlage za sklenitev kolektivne pogodbe, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot so sporočili sindikati, so se na podlagi dobljenega jamstva na današnjem sestanku odločili preložiti začetek napovedane stavke. Do kdaj naj bi bile podlage za novo kolektivno pogodbo pripravljene, sicer ni znano.

Sindikat ORCA je v sredo napovedal, da bo v ponedeljek ob 6. uri začel stavko, ker se z upravo ni uspel dogovoriti o novi kolektivni pogodbi. Napovedali so, da bodo stavkali do izpolnitve zahtev ali do odločitve sindikatov, da bodo stavko ustavili. Želijo višje plače, podaljšanje veljavnosti kolektivne pogodbe in manj nadur.

Uprava Croatie Airlines je po napovedi stavke sporočila, da je ponudila zvišanje plač za 2,5 odstotka, izplačilo 1000 kun (135 evrov) regresa ter podaljšanje stare kolektivne pogodbe in podpis nove do konca leta 2019. Predlagala je tudi možnost, da bi kolektivno pogodbo ob nadaljevanju pogajanj po koncu letošnje turistične sezone podpisali do konca leta.

Sindikat sicer meni, da v aktualni upravi Croatie Airlines, ki je v 100-odstotni državni lasti, nima resnega sogovornika in da so v letu dni izčrpali vse možnosti za kakršenkoli dogovor. Po junijski prekinitvi pogajanj so poudarili, da je družba postala žrtev katastrofalne poslovne politike in da zaradi vrste odpovedanih poletov in najema letal drugih prevoznikov trpi milijonske izgube.

Sindikat ORCA je vlado večkrat prosil, naj ukrepa, predvsem z imenovanjem nove redne uprave. V Banskih dvorih pa poudarjajo, da je edina rešitev pridobitev strateškega partnerja, ki pa ga zaenkrat ni na vidiku.

ORCA medtem nima podpore pri sindikatu zaposlenih v letalstvu SHSZUZ, ki je v Croatii Airlines najštevilčnejši. Ta je namreč v četrtek sporočil, da ne podpira stavke, saj da bi ta družbi povzročila škodo, ki je ne bi mogli popraviti in bi to najverjetneje pomenilo konec za družbo. Kot so sporočili iz SHSZUZ, podpirajo vsak boj za večje pravice zaposlenih, a ne morejo podpreti akcije, ki bi lahko ogrozila obstoj družbe.

Poslovodstvo Croatie Airlines se je zaradi napovedane stavke obrnilo tudi na Županijsko sodišče v Zagrebu, a je to danes po pojasnilih sindikata ORCA ocenilo, da napovedana stavka ni nezakonita in da so izpolnjeni vsi pogoji za začetek stavke.