c S

Turčija na zaporne kazni obsodila šest novinarjev opozicijskega časnika

09.07.2018 05:58 Ankara, 06. julija (STA) - Sodišče v Istanbulu je danes sodilo 11 novinarjem časnika Zaman zaradi domnevne povezave s terorizmom. Šest novinarjev je sodišče obsodilo na do deset let in šest mesecev zaporne kazni, pet pa jih je oprostilo vseh obtožb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

11 novinarjev so aretirali kmalu po neuspelem poskusu državnega udara julija 2016, pred tem pa so pisali ali sodelovali z nekdanjim opozicijskim časnikom Zaman.

Sodišče je nekdanja kolumnista Mumtazerja Turkoneja in Mustafo Unala spoznalo za kriva "članstva v oboroženi teroristični organizaciji" in ju obsodilo na deset let in šest mesecev zaporne kazni.

Kolumniste Alija Bulaca, Ahmeta Turana Alkana in Sahina Alpaja je medtem obsodilo na osem let in devet mesecev zapora, novinarju Ibrahimu Karajegenu pa je naložilo devetletno zaporno kazen. Četverico so po sojenju izpustili na prostost, kjer bodo počakali na konec pritožbenega postopka.

Pet drugih novinarjev je sodišče spoznalo za nedolžne vseh obtožb, med drugim tudi poskusa strmoglavljenja ustave in vlade.

Časnik Zaman je tesno povezan z v ZDA živečim klerikom Fetullahom Gülenom, ki mu Ankara pripisuje odgovornost za poskus državnega udara 15. julija 2016. Turške oblasti so Gülenovo gibanje Hizmet razglasile za teroristično organizacijo, kar Gülen zanika.