c S

Predsednik Evropskega parlamenta pozval Berlusconija h kandidaturi na evropskih volitvah

09.07.2018 05:48 Rim, 07. julija (STA) - Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je pozval nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija, naj kandidira na volitvah v Evropski parlament maja prihodnje leto. Berlusconi je po Tajanijevih besedah pristal.

81-letni Berlusconi je imel do nedavnega prepoved opravljanja javnih funkcij, ker je bil obsojen zaradi davčne goljufije. Sodišče je maja odpravilo prepoved.

"Pozval sem ga, naj kandidira na evropskih volitvah. Menim, da je prav, da bi bil nosilec liste," je dejal Tajani v pogovoru za časnik La Stampa. Na vprašanje, kako se je Berlusconi odzval, je odvrnil: "Mislim, da namerava kandidirati. Mislim, da je bil zelo zadovoljen."

Berlusconi je kandidiral na evropskih volitvah leta 1994, 1999, 2004 in 2009, vendar se je skoraj vselej odpovedal sedežu in ga prepustil kolegom iz stranke. V Evropskem parlamentu je sedel v letih 1999-2001, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju La Stampe je bil Tajani v četrtek imenovan za podpredsednika Berlusconijeve desnosredinske stranke Naprej Italija z nalogo, da poživi stranko, ki je v zadnjem času doživela precejšen padec podpore v javnosti.